Absolutně tradiční cukroví, kterým vždy začínám pečení, protože takhle přeci voní Vánoce. Pracny pečte v dostatečné předstihu, ať se vám stihnou uležet anebo ať je můžete chodit užírat celý prosinec.

Co potřebuju?

  • 125 g másla
  • 125 moučkového cukru
  • 125 g mletých vlašských anebo lískových ořechů
  • 185 g hladké mouky (já používám špaldovou)
  • 0,5 lžičky skořice
  • 0,5 lžičky čerstvě mletého hřebíčku
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 vejce
  • olej na vymazání formiček

Jak peču?

1.
Všechny suroviny si vyndám alespoň hodinu předem z lednice.

2.
Ingredienci si odvážím do mísy. Buď rukou, anebo pomocí kuchyňského robota s nástavcem typu hák vypracuju voňavé a nelepivé těsto.

3.
Těsto zabalím do fresky fólie a dám jej ideálně přes noc odpočinout do lednice.

4.
Začnu si předhřívat troubu na 165 stupňů.

5.
Formičky na pracny lehce vymažu olejem. Stačí pouze jednou. Do každé formičky vmačkám kousek těsta, uprostřed nechávám menší prohlubeň.

6.
Pracny peču asi 15 minut v předehřáté troubě na 165 stupňů.

7.
Ještě teplé prachy vyklepnu z formiček a obalím ve vanilkovém moučkovém cukru. Pracny uložím do krabice a dám na balkon na 3–4 týdny odpočinout.