Další ze série sladkých dýňových receptů, protože není dokonalejšího podzimního dezertu. A další ze série nedusivých bábovek.
Tahle bábovka je vláčná, texturou trochu hutnější, ale díky tvarohu i dýňovému pyré hezky klouže do krku.
Co potřebuju?
- 150 g změklého másla
- 120 g třtinového cukru
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 150 g dýňového pyré (recept zde)
- 250 g polotučného tvarohu
- 100 g dětské krupičky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce mléka
- špetka soli
- olej ve sprejii a dětská krupička na vymazání formy
Jak peču?
1.
Všechny suroviny z lednice si vyndám alespoň hodinu před pečením. Máslo si rovnou nakrájím na kostky, aby rychleji změklo. Troubu si zapnu na 160 stupňů.
2.
Také si rovnou vymažu (vystříkám olejem) bábovkovou formu a poctivě vysypu krupičkou. Dávám pozor, aby každý záhyb formy byl vymazaný a vysypaný, aby se mi těsto nikde nepřilepilo.
3.
Máslo a cukr dám do mísy od kuchyňského robota a pomocí nástavce typu K jej nechám ušlehat do nadýchané pěny. Robotu to trvá kolem 12 minut.
4.
Do vyšlehané máslové pěny po jednom zašlehám žloutky. Vždy počkám, až se žloutek dokonale zašlehá, než přidám další.
5.
K této hmotě přidám tvaroh a dýňové pyré a opět nechám zašlehat. Stačí 2 minuty.
6.
V další míse jen ruční metlou promíchám mouku, krupičku, perníkové koření a prášek do pečiva.
7.
Promíchanou mouku s kořením postupně zašlehám k máslovo-dýňovému základu. Opět postupně! Vždy počkám, až se veškerá mouka zašlehá do těsta a teprve pak přidám další.
8.
Bílky ušlehám se špetkou soli do pevného sněhu.
10.
Cca 80 % těsta přendám do bábovkové formy.
9.
Sníh pomocí stěrky – jak jinak než postupně 🙂 – zamíchám do těsta. Snažím se sněhem těsto nadlehčovat, ne umlátit. Výsledné těsto se hezky táhne a lepí.
11.
Do zbylého těsta vmíchám mléko a kakao. Velmi dobře zamíchám.
12.
Kakaovou vrstvu nanesu na celý povrch světlého těsta. Pokud chci mramorový efekt, opatrně promíchám opačným koncem lžíce obě těsta.
13.
Peču cca 60 minut. Před upečením zkontroluju propečenost bábovky špejlí, pokud je suchá, bábovka je upečená.
14.
Chvilku nechám zchladnout, na pár místech pomocí např. nože zkusím bábovku oddělit od formy, pomodlím se a formu otočím.
15.
Hotovou a vychladlou bábovku jednoduše pocukruju.
Doba přípravy
30 minut
Pečení
60 minut při 160 stupních
Forma
Použila jsem starou litinovou formu, která má objem asi 2,5 litru, proto je bábovka nižší