Možná je to trochu převlečený jablečný štrúdl. Základem je křehké těsto, vnitřek koláče zaujímá spousta natenko nakrájených jablek provoněných skořicí, rozinky ovoněné rumem, křupavé opečené lískové ořechy a sladkost do života dodává třtinový cukr.

Nejlepší jablka do tohoto koláče jsou klasické české letňáky, díky kterým je koláč šťavnatý a nakyslý.

Co potřebuju?

Křehké těsto

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g studeného másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • cca 70 ml ledové vody

Náplň

  • 1 kg jablek (měla jsem menší letní jablka, byla hodně šťavnatá a dost kyselá)
  • 70 g rozinek
  • 30-40 ml rumu
  • 45 g třtinového cukru (chcete-li koláč sladší, ještě si cukr dopřejte, máte-li sladší jablka, klidně cukr zcela vynechte)
  • 50 g lískových ořechů
  • 1 lžíce skořice

Dokončení

  • 1/2 vejce
  • 2 lžice třtinového cukru

Jak peču?

1.

Jako úplně prví co udělám, rozinky zaliju v malé misce rumem.

2.
Pustím se do přípravy těsta. Do velké mísy si odvážím mouku, cukr a sůl. Studené máslo si nakrájím na kostičky a dám jej k mouce.

3.
Konečky prstů mouku s máslem spojím na jemnou drobenku. Pracuju rychle, aby se máslo příliš nerozehřálo.

4.
Poté přiliju ledovou vodu, nedávám hned všechnu. Postupně vodu zapracovávám opět konečky prstů. Pokud je třeba, ještě vodu přileju. Výsledné těsto je lepivé a kompaktní.

5.
Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám jej odpočinout alespoň na půl hodiny do lednice.

6.
Připravím si náplň. A také si začnu předehřívat troubu na 165 stupňů.

7.
Jablka oloupu a zbavím je jádřinců. Takto připravená jablka nakrájím na tenoučké plátky. Přendám je do mísy.

8.
K jablkům přidám rumové rozinky, posekané ořechy, cukr i skořici. Promíchám.

9.
Vyndám si těsto z lednice, párkrát ho promnu v ruce a rozdělím ho na 2 časti – cca 70 na 30.

10.
Větší část rozválím na tenkou ideálně kruhovou placku. Přendám ji do pečicím papírem vyložené koláčové formy. Těsto upěchuju a co nejvíc i připlácnu ke stěnám formy.

11.
Do koláče dám veškerou náplň. Trochu upěchuju, aby byl povrch náplně méně hrbolatý.

12.
Zbylé těsto rozválím také na placku, kterou překryju náplň. Pokud mi část těsta přebývá, můžu z něj vytvořit dekoraci a překrýt tak spoje spodní části těsta a „poklice“. Já jsem ze zbylého těsta uválela dva dlouhé válečky a zapletla z nich copánky.

13.
Povrch těsta potřu rozkvedlaným vejcem a posypu cukrem.

14.
Peču asi 55 minut dozlatova. Koláč nechám před krájením vychladnout.

Doba přípravy
cca 30 minut + chlazení těsta

Pečení
55 minut při teplotě 165 stupňů

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm

Nelákal by vas skvělý makový koláč se švestkami?