Letos jsem absolutně propadla dýním, tak jako každý rok :). Letos mě ale uchvátilo sladké pečení z dýní. Baví mě vymýšlet nové a nové dýňové recepty, přidávat ořechy, hřebíček, skořici anebo třeba kardamom jako v tomto receptu.

Dýňoví šneci s nicotou jsou mojí odlehčenou variantou na profláknuté skořicové šneky. Dýně dodá kynutému těstu nádhernou zlatavou barvu a hlavně vláčnost. Ricottová náplň přidává na jemnosti a alespoň troše bílkovin v jinak sladké bombě :).

Propadněte dýňovým dezertům letos se mnou.

Co potřebuju?

Základ na kvásek

  • 25 g droždí
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky

Těsto na šneky

  • 30 tobolek kardamomu anebo 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 80 g másla (rozpuštěné a zchladlé)
  • 75 ml mléka
  • 180 g dýňového pyré (recept zde)
  • špetka soli
  • 500 g hladke špaldové mouky

Ricottová náplň

  • 250 g ricotty
  • 60 g dýňového pyré
  • 1 lžíce skořice
  • 1 vejce
  • 60 g třtinového cukru

Javorová poleva

  • 25 ml mléka
  • 7 g másla
  • 140 g moučkového cukr
  • 10 ml javorového sirupu
  • špetka soli 

Jak peču?

1.
Založím si kvásek. Mléko lehce ohřeju v kastrůlku, rozdrobím do něj droždí, přidám cukr a zamíchám, posypu moukou. Kastrůlek překryju utěrkou a dám na teplé místo vzejít. U topení bude stačit 10–15 minut.

2.
Pokud mám celý kardamom, vhodím ho na pánev a jemně opražím. Koření se rozvoní a půjde lépe rozdrtit. Koření přendám do hmoždíře a rozdrtím na co nejjemnější prášek.

3.
Do velké mísy, kde budu zadělávat těsto, si odvážím mouku, přidám cukr a sůl, proseju kardamom přes jemné sítko. Vařečkou promíchám.

4.
K promíchané mouce přiklepnu vejce, přiliju máslo a mléko (pokojové teploty), přidám dýňové pyré a nakonec přidám i vzešlý kvásek.

5.
V kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák vypracuju hladké, pružné a ještě lehce lepivé těsto. Robotu to trvá asi 5–7 minut. Pokud nemám robota, těsto zpracovávám vařečkou po dobu asi 10–15 minut.

6.
Mísu překryju potravinářskou fólií a dám do lednice vykynout přes noc (cca 8–10 hodin, ne více) anebo mísu překryju utěrkou a dám vykynout na teplé místo (kolem 1 hodiny).

7.
Vytvořím si náplň. V míse prošlehám ricottu se skořicí, cukrem, dýňovým pyré a vajíčkem.

8.
Zapnu si předhřívat troubu na 200 stupňů.

9.
Vykynuté těsto si přendám na pracovní plochu, kterou si podsypu hladkou moukou.

10.
Těsto párkrát promnu rukama a zploštím, zasypu jej lehce moukou a vyválím jej na placku dlouhou asi 65 cm a širokou 35 cm. Výsledné těsto je vysoké asi 0,8 cm.

11.
Placku potřu ricottovou náplní. Nechám si asi 1,5centimetrové okraje.

12.
Těsto zaroluju po kratší straně. Zarolované těsto krájím po cca 3 cm. Vznikne mi tak 11 větších šneků.

13.
Šneky přendavám řeznou stranou nahoru do zapékací nádoby anebo koláčové formy vyložené pečicím papírem. Já je pekla ve dvou formách – jedné koláčové o průměru 24 cm (7 šneků) a druhé dortové o průměru 15 cm.

14.
Šneky peču cca 30 minut.

15.
Připravím si polevu. Do kastrůlku si dám mléko a máslo, společně ohřeju, až se rozpustí máslo, ochutím javorovým sirupem a solí. Následně vmíchám moučkový cukr a vymíchám dohladka.

16.
Touto polevou přeliju šneky až zcela vychladnou.

Doba přípravy
75 minut + doba kynutí

Pečení
30 minut na 200 stupňů

Počet šneků
11

Nedostali jste chuť na voňavý dýňový chlebíček?