Dýně letos vládnou mojí kuchyni, a to té slané i sladké. Zároveň jsem začala experimentovat s kváskem. Překvapila jsem sama sebe, až kolik kváskových výsledků z trouby se dalo jíst. Ale abych si nevyskakovala moc, jeden kvásek jsem zvládla už zabít… To se dostávám od dýní už docela daleko.

V tomto receptu jsme si zkusila pracovat jak s dýňovým pyré, tak s kváskem. A byla to trefa. Díky kvásku je těsto dobře stravitelné a díky dýni není třeba jej příliš doslazovat a je příjemně vláčné i třetí den po upečení.

Zároveň jsem motance chtěla dopřát i roční dceři, i proto jsem cukrem maximálně šetřila. A jako náplň posloužily nahrubo nastrouhaná jablka, do kterých už jsem nepřidávala vůbec nic.

Aby se mi motance neroztahovaly ve formě, vrazila jsem každý motanec do prohlubně ve formě na muffiny.

Co potřebuju?

Z uvedeného množství jsem upekla 12 motanců (9 „dospěláckých“, 3 „dětské“)

Těsto

  • 175 g dýňového pyré
  • 40 g cukru
  • 120 g kvásku
  • 3 g soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 vejce
  • 70 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 220–240 g hladké špaldové mouky

Naplň

  • 3 jablka (každé o váze kolem 180 g, použila jsou odrůdu Gala)
  • 50 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • hrst pekanových anebo vlašských ořechů

Poleva

  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 90 g moučkového cukru

Jak peču?

1.
Rozinky si namočím do rumu. Dávám je do uzavíratelné skleničky a občas s nimi proklepu, ať se pořádně nacucají rumem.

2.
Jednu až dvě hodiny před pečením si vyndám potřebné suroviny z lednice. Máslo si rozpustím a nechám zchladnout.

3.
Do zadělávací mísy si odvážím kvásek, dýňové pyré, mouky, cukr, sůl i perníkové koření. Mísu dám do kuchyňského robota a pomocí nástavce typu hák vypracuju hladké a poměrně lepivé těsto. V robotu trvá zadělávání těsta asi 7 minut. Ručně vařečkou bych počítala tak 15 minut.

4.
Do připraveného těsta postupně vmíchám rozpuštěné máslo. Rychlost robota nastavím na co nejnižší stupeň.

5.
Hotové těsto překryju potravinářskou fólií a nechám jej v pokojové teplotě kynout přes noc (já nechala těsto odležet asi 12 hodin).

6.
Připravím si náplň. Jablka oloupu a nastrouhám nahrubo. Přidám citrónovou šťávu a promíchám.

7.
Asi 5 lžic nastrouhaných jablek si dám stranou – těmi budu plnit 3 motance pro dceru.

8.
Jestli nepřipravujete dětskou verzi, rovnou k jablkům přihoďte rozinky s rumem, třtinový cukr, skořici a i nahrubo podrcené ořechy.

9.
Těsto si rozdělím na 12 bochánků. Já si je odvažovala postupně. Jeden bochánek měl 60–62 g.

10.
Pracovní plochu si podsypu hladkou moukou a každý bochánek rukama zploštím a roztáhnu na podlouhlou placičku o délce 20 cm a šířce 5 cm.

11.
Na každou placičku jsem rozprostřela 1,5 až 2 lžíce jablečné náplně. Zarolovala jsem po kratší straně. Motanec jsem přendala do formy na muffiny, kde jsem jednotlivá hnízda vyložila papírovou formičkou anebo pečicím papírem.

12.
Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů a motance nechám ještě 20 minut vykynout.

13.
Motance peču 30 minut a nechám zcela vychladnout a dospěláckou verzi pak ještě přeliju citrónovou polevou, kterou připravím promícháním citrónové šťávy a moučkového cukru.

Doba přípravy
40 minut + kynutí těsta

Pečení
20 minut na 180 stupňů

Forma
Na 12 motanců/muffinů se perfektně hodila forma na muffiny