Nejoblíbenější koláč mého manžela, který si přeje k narozeninám. Trojbarevný koláč/řezy jsou klasikou snad v každé rodině. Já jsem náš recept upravila – ubrala jsem na čokoládové a vaječné vrstvě a to víc jsem přidala na vrstvě tvarohu. Protože o ten v téhle narozeninové buchtě jde.
Co potřebuju?
Kakaová (spodní) vrstva
- 100 g hladké (špaldové) mouky
- 50 g dětské krupičky
- 50 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka prášku do pečiva
- 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa (ideálně Van Houten)
- 2 lžíce teplé vody
Tvarohová (prostřední) vrstva
- 750 g tučného měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru
Vaječná (vrchní) vrstva
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 g dětské krupičky
- 2,5 lžíce teplé vody
- špetka prášku do pečiva
- špetka soli
Jak peču?
1.
Všechny suroviny na pečení si vyndám z lednice alespoň hodinu dopředu. Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
2.
Začínám kakaovou vrstvou. Všechny suroviny si dám do mísy a prsty je propracuju. Výsledné těsto je pevné a trochu tuhé, ale nedrolí se. Nechám chvíli odpočinout.
3.
Vrhnu se na tvarohovou vrstvu – v další míse metličkou prošlehám vejce s cukrem a tvarohem. Není třeba šlehat dlouho.
4.
A v poslední míse prošlehám všechny ingredience na vaječnou vrstvu. Výsledné těsto je velmi tekuté.
5.
Pečicí formu anebo plech si vymažu máslem a vysypu krupičkou.
6.
Pustím se do kompletace. Na dno ale i okraje formy rovnoměrně vymačkám kakaové těsto.
7.
Na kakaovou vrstvu naliju tvarohovou náplň a rozetřu do rovna.
8.
Na ni naliju vaječné těsto, liju pomalu, aby se rozlívalo po celém povrchu koláče.
9.
Peču v předehřáté troubě asi 55–65 minut. Před krájením nechám zcela vychladnout.
Doba přípravy
cca 20 minut
Pečení
180 stupňů, cca 60 minut
Forma
skleněná nádoba o velikosti 20×20 cm
Taky milujete tvaroh v dezertech? To si musíte si upéct ultimátní tvarohový cheesecake.