Každý podzim se neskutečně těším na úrodu dýní. Ráda experimentuju dýňovými recepty, vařím kotle dýňové polévky, připravuju dýňové gnocchi, ale zatím se mi nějakým záhadným způsobem vyhýbaly sladké dýňové recepty. Tenhle chlebíček to ale změnil. Úplně jsem mu propadla. Je mi trochu líto mého manžela, protože ho teď bude snídat pravidelně. Občas mu ho vystřídám s dýňovými lívanci, kterým holduje i má dcera,

Jo, a 2–3 dny starý chlebíček opečený na másle podávaný s našlehaným tvarohem a javorovým sirupem, je dokonalým ranním hříchem.

Co potřebuju?

  • 250 g dýňového pyré (jak na něj najdete zde)
  • 100 g změklého másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 70 g bílého jogurtu anebo kefíru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 150 g vlašských ořechů (100 g do těsta a 50 g na posypání)
  • 140 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu (cca 14 tobolek)
  • 1/4 lžičky hřebíčku (cca 14 hřebíčků)
  • špetka soli

Jak peču?

1.
Zapnu si předhřívat troubu na 180 stupňů. Formu na biskupský chlebíček si vyložím pečicím papírem.

2.
Do kuchyňského robota dám změklé máslo a společně s cukrem jej vyšlehám do pěny. Používám nástavec typu K a trvá to asi 10 minut. Výsledná směs je velmi světlá a našlehaná.

3.
Postupně zašlehám vejce – jedno po druhém.

4.
Pak zašlehám dýňové pyré a jogurt i citrónovou šťávu.

5.
Na suché pánvi si zlehka oprahnu hřebíček a kardamom – koření tak uvolní více své vůně i chuti a půjde lépe nadrtit. Stačí 2 minuty.

6.
Koření přendám do hmoždíře a rozdrtím ho na prášek.

7.
Do větší mísy si odvážím mouku, sůl, praček do pečiva, přidám lžíci skořice a také přes jemné sítko proseju nedrcené koření. Přidám i rukou podrcené vlašské oechy (100 g). Lžící promíchám.

8.
Tuto suchou směs vmíchám do dýňového těsta. Stěrkou propracuju. Není třeba již šlehat.

9.
Těsto přendám do formy, uhladím. Povrch těsta posypu zbylými ořechy.

10.
Peču cca 50 minut. Chlebíček před krájením nechám alespoň chvíli odpočinout.

Doba přípravy
20 minut (bez přípravy dýňového pyré)

Pečení
50 minut při teplotě 180 stupňů

Forma na pečení
Na biskupský chlebíček o velikosti cca 25 cm

Přebývají vám banány? Zkuste i můj banánovo–kávový chlebíček.