Skvělé svačinové anebo snídaňové bulky, pokud máte chuť na pečivo, ale nechcete mít blbý pocit, že jíte zase pečivo. Tyhle bulky jsou díky ricottě plné bílkovin, díky kvásku jsou příjemně nakyslé a díky semínkům křupavé. Skvělé jsou se sýrem anebo třeba z pomazánkou, kterou jsem dělala z uvařených fazolí černé oko, sušených rajčat, oliv, tahini a bazalky.

Co potřebuju?

  • 2 vejce
  • 50 g žitného anebo špaldového kvásku
  • 0,5 lzičky soli
  • 250 g ricotty
  • 185 g celozrnné špaldové mouky

Jak peču?

1.
Příprava je směšně jednoduchá. Kvásek si vyndám z lednice a dám do do mísy, kde budu zadělávat těsto. Nechám jej takhle půl hodiny stát, ať se probudí.

2.
Pak ke kvásku přidám všechny ostatní ingredience a dám do kuchyňského robota, kde mám připravený nástavec typu hák.

3.
Na pomalou rychlost nechám zpracovat hladké a stále trochu lepivé těsto. Trvá to tak 5 minut.

4.
Těsto rozdělím na 8 stejně velkých dílů. Mně to vyšlo na houstičky o váze asi 75 g jedna.

5.
Pomocí mokré ruky vytvaruju bulky a dám na plech s pečicím papírem.

6.
Potřu vodou a posypu semínky.

7.
Peču na 185 stupňů asi 30 minut.

Doba přípravy
10–15 minut + 30 minut na kvásek

Pečení
185 stupňů, 30 minut

Počet bulek
8 po 75 gramech


Máte chuť spíš na klasické sobotní housky s máslem a marmeládou?