Dezerty se slaným karamelem nikdy nemůžou dopadnout špatně. Kombinace sladko-slané chuti dokáže odpálit i obyčejný moučník jako se může zdát koláč z lineckého těsta s jablky a ořechy.
Příprava domácího karamelu je sice trochu alchymie a zkouška trpělivosti, výsledná chuť za to stojí. A snažte se koláč porcovat až po vychladnutí, jinak ho budete muset sníst lžičkou jako my :-D.
Co potřebuju?
- 100 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 150 g hladké špaldové mouky
- 5 pevných a ne příliš sladkých jablek (jedno o váze kolem 160–170 g)
- hrst lískových anebo vlašských ořechů (mám moc ráda opražené a oloupané lískové ořechy)
Slaný karamel
- 220 g krupicového anebo i moučkového cukru (bílého!)
- 6 lžic vody
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 tuku)
- čtvrt lžičky soli
Jak peču?
1.
Začínám přípravou těsta, aby si stihlo odpočinout v lednici.
2.
Změklé máslo, žloutek v pokojové teplotě, cukr, mouku i sůl dám do mísy a pomocí prstů vytvořím hladké nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské folie a dám odležet na hodinu do lednice.
3.
Pustím se do přípravy karamelu. Cukr dám do kastrolu a zaliju jej vodou. Vařím na vysokou teplotu. Nikdy nemíchám. Čekám, až se cukrový rozvar změní na zlatavý karamel. Na barvu dávejte pozor. Je potřeba, aby karamel získal světle hnědou barvu. Nesmí jít do temně hnědých odstínů a už vůbec nesmí být cítit připálenými „tóny“.
4.
Stáhnu plamen a do zlatavého karamelu přiliju smetanu. Směs bude prskat a pěnit. Míchám a společně vařím do chvíle, kdy se kousky karamelu zcela rozpustí a karamel zhoustne. Odstavím z plotny a nechám zchladnout. Po 15–20 minutách vmíchám sůl.
5.
Jablka oloupu a nakrájím na měsíčky, které ještě přepůlím.
6.
Troubu si předehřeju na 180 stupňů.
9.
Vyndám si těsto z lednice a párkrát propracuju rukou, aby změklo.
10.
Pracovní plochu lehce podsypu moukou a vyválím tenké těsto. Snažím se vyvalovat do tvaru kruhu.
11.
Koláčovou formu vymažu máslem anebo použiju olej ve spreji. Lehce vysypu moukou.
12.
Vyválené těsto přemístím do formy a prsty přimáčknu k okraji. Přesahující těsto oříznu a naopak jím vyplním místa, kde těsto chybí.
13.
Na dno těsta dám pečicí papír a zasypu jej luštěninami. Dám přepéct na 10 minut. Díky tomuto kroku se těsto nebude vzdouvat,
14.
Luštěniny i pečicí papír dám pryč a místo nich nasypu všechna jablka. Ty zaliju karamelem a nakonec celý koláč posypu nahrubo posekanými ořechy.
15.
Peču asi 45 minut. Před krájením nechávám úplně vychladnout, jinak karamel vyteče.
Vyznáváte klasiku? Ochutnejte můj hodně vymazlený štrúdl.
Doba přípravy
30–40 minut + čas na chlazení těsta
Pečení
180 stupňů, 10 minut přepečení těsta a 45 minut pečení koláče
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm