Nejsem úplně velký jedlík sladkého. Ohromně ráda peču, ale pak to nejím, Bábovky, buchty, koláče… většinou jen ochutnám. Raději si dám kus vysokoprocentní čokolády. Carrot cake je ale jiná písnička. Ten prostě miluju.

Protože jsem ale mlsná huba, nechutná mi jakýkoliv mrkváč. V kavárnách bývají mrkvové dorty/koláče těžkotonážní, přeslazené a krém nedobrý. Nějakou chvíli mi trvalo, než jsem si vytvořila takový recept na carrot cake, který bych nejraději sežrala sama a nikomu nedala ani kousek. Dort je příjemně kořeněný, sladký tak akorát a krém je příjemně nakyslý, takže skvěle dort odpíchne. Zkuste ho! Věřím, že vás tenhle mrkváč nadchne.

Co potřebuju?

  • 300 g najemno nastrouhané mrkve (cca 3 větší mrkve)
  • 90 g zakysané smetany
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 g třtinové cukru
  • 190 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • hrst vlašských ořechů

Krém

  • 250 g polotučného tvarohu (alespoň 3 hodiny odkapaného)
  • 200 g žervé
  • 70 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru

Jak peču?

1.
Všechny ingredience si vyndám ideálně 2 hodiny před začátkem pečení. Tvaroh dávám odkapat alespoň 3 hodiny před tím, než začnu připravovat krém.

2.
Troubu si začnu rozhřívat na 180 stupňů.

3.
V jedné míse promíchám mokré ingredience – vejce, zakysanou smetanu a olej. V druhé míse smíchám suché suroviny – cukr, mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek.

4.
Obě směsi promíchám dohromady.

5.
Přidám nastrouhanou mrkev a posekané ořechy, ještě párkrát promíchám a vliju do formy, kterou mám vyloženou pečičím papírem anebo vymazanou máslem a vysypanou hrubou moukou.

6.
Dort peču 1 hodinu a 40–50 minut. Před vytažením zkontroluju propečenost dortu špejlí.

7.
Upečený dort nechám zcela vychladnout.

8.
Vrhnu se na přípravu krému. Změklé máslo nechám chvíli šlehat v kuchyňském robotu, aby se nadlehčilo.

9.
Po pár minutách přisypu moučkový cukr a společně prošlehám.

10.
Následně postupně k máslu zašlehávám žervé a tvaroh. Výsledný krém je hladký a hrozně moc dobrý, takže se ho snažím nesežrat rovnou a raději ho dávám ztuhnout na 20 minut do lednice.

11.
Dort proříznu a rozdělím na 2 stejně velké půlky.

12.
Polovinu krému navrším na spodní půlku dortu a přiklopím druhou polovinou dortu. Druhou polovinu krému nanesu nahoru. Většinou jej nechám jen takhle „nahrubo“. Dozdobím oříšky a bylinkami.

Délka přípravy:
20–30 minut + čas na chlazení krému a chladnutí dortu

Pečení:
1 hodina a 50 minut na 180 stupňů

Velikost formy:
15 cm (formu jsem sehnala u Markétky Kitchenette)


Pečete rádi s mrkví? Upečte si vláčný mrkvovo-jablečný perník