Možná než závitky by se dalo použít pojmenování rychloštrúdl. Těsto je hotové za pár minut a je chuťově fakt skvělé. U přípravy náplně je nejnáročnější oloupat a nastrouhat jablka, takže se nemusíte bát, že strávíte v kuchyni půl odpoledne.
Jestli nemáte chuť na jablečnou náplň, potřete těsto nutellou anebo ořískovým máslem s čokoládou, posypte oříšky anebo sezamem. Je to pecka.
Co potřebuju?
Těsto
- 150 g hladké špaldové mouky
- 1 a půl lžičky třtinového cukru
- 1/4 lžičky sušeného droždí
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1/4 lžičky soli
- 65 ml teplé vody
Náplň
- 2 pevná jablka nastrouhaná nahrubo
- 2 hrsti ořechů (vlašské anebo lískové)
- 1 hrst rozinek
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (vanilkového pudinku)
Jak peču?
1.
Začínám přípravou těsta. Do větší mísy si odvážím mouku, cukr, sůl, sušené droždí, olej i vodu.
2.
Těsto zpracuju v kuchyňském robotu s nástavce háku K. Stačí 3–4 minuty. Pokud nemám robota, těsto zpracovávám nejprve pomocí vařečk a pak i rukou. Výsledné těsto je hladké a ne moc lepivé.
3.
Mísu překryju utěrkou a dám vykynout na teplé místo. Stačí cca 1 hodina.
4.
Jablka si oloupu a nastrouhám nahrubo.
5.
V míse promíchám jablka, rozinky, ořechy, cukr, rum, škrob i citrónovou šťávu.
6.
Zapnu si troubu na 220 stupňů.
7.
Pracovní plochu si lehce pomoučím. Těsto rozválím na placku o velikosti cca 30×40 cm.
8.
Náplň rovnoměrně rozprostřu po celé ploše těsta, nechávám jen cca dvoucentimetrové okraje.
9.
Okraje po kratší straně těsta přeložím dovnitř a po delší straně těsto zaroluju.
10.
Roládu rozkrájím na 10 stejně velkých dílů (jeden kousek má asi 3 cm).
11.
Jednotlivé rolády dávám švem dolů. Potřu je olejem a lehce pocukruju moučkovým cukrem.
12.
Peču asi 10 minut.
Délka přípravy:
20 minut + hodina kynutí a 10 min. pečení
Pečení:
220 stupňů, 10 minut
Počet kousků:
10