Možná než závitky by se dalo použít pojmenování rychloštrúdl. Těsto je hotové za pár minut a je chuťově fakt skvělé. U přípravy náplně je nejnáročnější oloupat a nastrouhat jablka, takže se nemusíte bát, že strávíte v kuchyni půl odpoledne.

Jestli nemáte chuť na jablečnou náplň, potřete těsto nutellou anebo ořískovým máslem s čokoládou, posypte oříšky anebo sezamem. Je to pecka.

Co potřebuju?

Těsto

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 a půl lžičky třtinového cukru
  • 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 65 ml teplé vody

Náplň

  • 2 pevná jablka nastrouhaná nahrubo
  • 2 hrsti ořechů (vlašské anebo lískové)
  • 1 hrst rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (vanilkového pudinku)

Jak peču?

1.
Začínám přípravou těsta. Do větší mísy si odvážím mouku, cukr, sůl, sušené droždí, olej i vodu.

2.
Těsto zpracuju v kuchyňském robotu s nástavce háku K. Stačí 3–4 minuty. Pokud nemám robota, těsto zpracovávám nejprve pomocí vařečk a pak i rukou. Výsledné těsto je hladké a ne moc lepivé.

3.
Mísu překryju utěrkou a dám vykynout na teplé místo. Stačí cca 1 hodina.

4.
Jablka si oloupu a nastrouhám nahrubo.

5.
V míse promíchám jablka, rozinky, ořechy, cukr, rum, škrob i citrónovou šťávu.

6.
Zapnu si troubu na 220 stupňů.

7.
Pracovní plochu si lehce pomoučím. Těsto rozválím na placku o velikosti cca 30×40 cm.

8.
Náplň rovnoměrně rozprostřu po celé ploše těsta, nechávám jen cca dvoucentimetrové okraje.

9.
Okraje po kratší straně těsta přeložím dovnitř a po delší straně těsto zaroluju.

10.
Roládu rozkrájím na 10 stejně velkých dílů (jeden kousek má asi 3 cm).

11.
Jednotlivé rolády dávám švem dolů. Potřu je olejem a lehce pocukruju moučkovým cukrem.

12.
Peču asi 10 minut.

Délka přípravy:
20 minut + hodina kynutí a 10 min. pečení

Pečení:
220 stupňů, 10 minut

Počet kousků:
10


A si upéct skvělý chlebíček s jablky a ořechy?