Celer nepatří mezi moji nejoblíbenější zeleninu. Vlastně ani moc nevím, co s ním. Jasně, klasicky jej přidávám do polévky, do vývarů anebo jako základ do omáček, ale jinak s ním neumím pracovat jako se sólo zeleninou. Vyjma tohoto receptu, tady hraje celer prim a je tu naprosto dokonalý. Díky pečení příjemně zesládne a krásně ozvláštní běžnou chuť bramborových gnocchi. Rozhodně nezapomeňte do těsta párkrát strouhnout muškátový oříšek.

Co potřebuju?

  • 1 bulva celeru (cca 900–1000 g)
  • 600 g brambor
  • 2 vejce
  • 500–600 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky soli + sůl na osolení vody
  • 50 g parmezánu
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • velké hrst vlašských ořechů anebo semínek (já použila slunečnice)
  • 200 g výrazného sýra s bílou anebo modrou plísní
  • 100 g másla na opečení
  • 3–4 větvičky rozmarýnu

Jak vařím?

1.
Nejprve si předpřipravím celer a brambory.

2.
Troubu si zapnu na 180 stupňů. Celer si oloupu a nakrájím na cca čtyřcentimetrové kousky. Pokapu ho olejem a dám péct na 30 minut.

3.
Brambory uvařím ve slupce v poctivě osolené vodě. Vařím vždy podobně velké brambory. Po zchladnutí je oloupu.

4.
Celer i brambory nastrouhám najemno. Přidám k nim vejce, strouhnu muškátový oříšek i parmazán, sůl a 3/4 mouky. Rukama zpracuju těsto, které je trochu lepivé. Zbylou část mouky si nechávám na pomoučení pracovní plochy.

5.
Těsto rozdělím na 3–4 menší díly. Jeden díl si vyndám na pomoučenou pracovní plochu. Z těsta rukama vyválím asi 3 cm široký váleček. Pokud se váleček někde přetrhne, vůbec to nevadí. Je důležité držet podobnou šířku válečků. Následně nožem anebo kartou krájím gnocchi o stejné velikosti (já volila šířku kolem 2 cm).

6.
Gnocchi házím do vroucí osolené vody. Vařím asi 5–7 minut, než gnocchi vyplavou na povrch.

7.
Tento postup s vyvalováním a vařením opakuju ještě třikrát. Případně můžu použít víc hrnců najednou.

8.
Uvařené gnocchi sliju a vhodím do pánve, kde už si rozehřívám kousek másla s trochou oleje. K máslu na ovonění přihodím i pár větviček rozmarýnu.

9.
Gnocchi opékám dokřupava. Většinou stačí 5 minut.

10.
Mezitím dám do velké mísy špenát. Ke špenátu pak přihazuju opečené gnocchi. Společně promíchám.

11.
Na horké gnocchi kladu ještě kousky plísňového sýra, aby se lehce roztopil.
Na konec zasypu opraženými ořechy anebo semínky.

Délka přípravy:
Kolem 1 hodiny + pečení celeru

Počet porcí:
4–6