Jakmile se nám doma nahromadí banány, které už začínají pořádně hnědnout až černat, scénář je jasný, bude se péct banana bread. Tentokrát jsem měla chuť recept pozměnit a napadlo mě do těsta přidat i pořádné espresso. S kávou téměř nepeču, tak jsem byla zvědavá na výslednou chuť.
Chlebíček je díky kefíru vláčný a káva mu dodává příjemný zemitý podtón. A zkaramelizovaný banán už je jen dokonalý detail.
Co potřebuju?
- 3 velmi zralé banány (celková váha i se sloupku je kolem 500 g)
- 2 vejce
- 70 g tmavého třtinového cukru + 1 lžíce na závěrečné posypání
- 60 ml rostlinného oleje
- 100 ml kefíru
- 40 ml silného epressa
- 50 g hořké čokolády
- 200 g hladké mouky (používá půl na půl mix hladké špaldové a celozrnné špaldové)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Jak peču?
1.
Všechny suroviny si vyndám alespoň hodinu před pečením z lednice.
2.
Troubu si předehřeju na 170 stupňů.
3.
Do velké mísy si vyklepnu vejce a přisypu cukr, nasadím do kuchyňského robota s balónovou metlou a nechám jej pracovat 7–8 minut. Vajíčka krásně napění a zesvětlají. Stejně dobře poslouží ruční slehač.
4.
V jiné misce si promíchám espresso s kefírem a olejem.
5.
Kávovou směs postupně přilévám do mísy s vejci. Robot nevypínám, jen snížím rychlost šlehání.
6.
Robota vypnu a do směsi vsypu polovinu mouky, kterou jsem si promíchala s práškem do pečiva a špetkou soli.
7.
Robota opět zapnu a párkrát nechám těsto promíchám. Vypnu a vsypu druhou polovinu mouky.
8.
Banány oloupu a jeden rozříznu podélně a dám stranou.
9.
Ostatní 2 banány lehce rozmačkám vidličkou. Nemusí být úplně na kaši, aby i ve výsledném chlebíčku byly kousky.
10.
Čokoládu posekám nahrubo.
11.
Banány i čokoládu vmíchám do těsta a už jen párkrát promíchám.
12.
Těsto vliju do formy na chlebíček, který mám vymazaný máslem/olejem a vysypaný moukou anebo vyložený pečicím papírem.
13.
Peču cca 50 minut.
14.
Chlebíček vyndám a povrch posypu 1 lžící třtinového cukru a dám zapéct na 3–4 pod gril na 200 stupňů.
15.
Nechám vychladnout a krájím.
Délka přípravy
25 minut
Pečení
170 stupňů, 50 minut
200 stupňů, 3 minuty pod grilem
Forma
Na biskupský chlebíček o velikosti cca 25 cm