Přiznávám, že pro tenhle recept mne inspiroval dort se cvrčky z brněnské cukrárny Sorry, pečeme jinak a po nějaké době i Instagram a Pinterest. Když jsem viděla fotky zelených mechových dortů, věděla jsem, že tohle chci prostě zkusit. Manželovi jsem o tom raději neříkala, protože kdykoliv jsem zkusila propašovat zeleninu do sladkých dezertů, moc jsem nepochodila (až samozřejmě na carrot care). Cuketová buchta je navždy na černé listině.

Špenát ale neschováte, chuť se ve sladkém piškotu nijak neprosadí, za to mu dodá parádní zelenou barvu. Ohromně se těším, až budu péct pro dceru dort k narozeninám. Rozhodně bude krásně mechově zelený s tvarohovým krémem a spoustou ovoce. A taky doufám, že bude stejně nadšená a nebude chtít radši něco z mekáče :-D.

Co potřebuju?

  • 100 g baby špenátu
  • 70 ml rostlinného oleje (já měla slunečnicový)
  • 120 ml kefíru
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 140 g hladké špaldového mouky (anebo klasické hladké mouky)
  • 3 lžíce višňové anebo jiné výrazné marmelády
  • pár kousků lyofylizovaného ovoce na ozdobu

Krém

  • 35 g změklého másla
  • 35 g moučkového cukru
  • 160 g odkapaného polotučného tvarohu

Jak peču?

1.
Všechny suroviny si vyndám alespoň hodinu před pečením z lednice.

2.
Zapnu si troubu na 175 stupňů.

3.
Připravím si tyčový mixér a vysokou nádobu, ve které budu mixovat.

4.
Formičky na muffiny si vymažu olejem a vysypu hrubou moukou anebo je vyložím papírovými košíčky.

5.
Špenát si opláchnu, pokud už nemám špenát určený k okamžité konzumaci. Nechám pořádně okapat.

6.
Polovinu špenátu dám do vysoké mixovací nádoby a zaliju jej olejem a kefírem.

7.
Rozmixuju absolutně dojemná a dokrémova. Pak vhodím i druhou část špenátu a znovu rozmixuju.

8.
K rozmixované směsi rozklepnu vejce, přisypu cukr, mouku, prášek do pečiva i špetku soli. Společně ještě jednou promixuji, až vznikne hladké bábovkové těsto.

9.
Těsto rovnoměrně rozdělím do formiček a dám péct asi na 27–30 minut.

10.
Upečené muffiny nechám zcela vychladnout.

11.
Připravím si krém. Do misky dám máslo s cukrem a společně je utřu. Jde to šlehací metlou anebo i lžíci.

12.
K utřenému máslupostupně ručně zašlehávám tvaroh.

13.
Krém dám alespoň na půl hodiny odležet do lednice.

14.
Z vychladlých muffinů seříznu klobouček. Ze středu muffinů pomocí lžičky vydloubnu díru. Vrchní část muffinů i vnitřky těsta dám do misky a rukou je rozdrobím.

15.
Do vzniklé prohlubně dám lžičku marmelády.

16.
Krém si přendám do zdobícího/cukrářského sáčku a celý povrch muffinu překryju čepicí krému.

17.
Vršek muffinů zasypu rozdrobeným zbylým piškotem.

18.
Dozdobím čerstvým nebo lyofylizovaným ovocem.


Doba přípravy
20 minut + čas na vystydnutí muffinů

Počet muffinů
6

Pečení
175 stupňů necelých 30 minut