Ovesné vločky mají v mé kuchyni absolutně nezastupitelnou roli. Snídám je téměř 365 dní v roce už pár let, a zatím se mi nepřejedly. Jsou skvělé ne zahuštění omáček, když se rozmixují, vznikne skvělá ovesná mouka, která se hodí do zdravějších dezertů a sušenek. Jo a naslano! Znáte? Perfektně zastoupí rýži na risotto. A ovesná kaše právě jako risotto, to je teprve bomba. A jak bych mohla zapomenout na granolu.
Tentokrát jsem ovesné vločky použila místo klasické mouky na drobenku. Měla jsem zrovna klasické velké ovesné vločky. Možná by byly ještě o chlup lepší jemné vločky. A jestli máte chuť na obměnu, sáhněte po pohankových vločkách.
Co potřebuju?
- 125 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 150 g ovesných vloček
- 60 g dětské krupičky anebo hrubé mouky
Náplň
- 250 g polotučného tvarohu
- 250 g ricotty
- 2 vejce
- 3 lžíce cukru
- 200 g lesního ovoce (mražené nebo čerstvé, skvělé budou i jen maliny, v sezóně rebarbora anebo třeba rybíz…, prostě co máte rádi)
- 40 ml borůvkového sirupu (můžete vynechat)
Jak peču?
1.
Příprava řezů/koláče má dvě části. Začínám přípravou drobenky, kterou si můžete připravit i pár hodin dopředu, když máte zrovna čas.
2.
Do misky si dám měkčí máslo, cukr (80 g), vločky a krupičku. Pomocí konečků prstů vytvořím drobenku – hrudkovité těsto.
3.
Druhou částí koláče je náplň. Do větší mísy dám vejce a cukr. Ideálně v robotu anebo ručním šlehačem vyšlehám velmi napěněnou a světlou pěnu. Trvá to 5–7 minut.
4.
Do vyšlehané vaječné pěny po lžících již ruční metlou zašlehám ricottu i tvaroh, až mám hladkou a nadýchanou náplň.
5.
Troubu si předehřeju na 180 stupňů.
6.
Koláčovou formu anebo jinou zapékací nádobu vymažu anebo ji vyložím pečicím papírem.
7.
Na dno formy vsypu asi 2/3 drobenky. Na ni navrstvím ricottovo-tvarohovou náplň. Lehce uhladím.
8.
Povrch koláče zasypu ovocem a zakápnu borůvkovým sirupem a nakonec jej zakryju zbylou drobenkou.
9.
Peču asi 55 minut do zlatova a dokřupava. Před krájením nechám vychladnout (jinak se koláč rozteče).
Doba přípravy
15–20 minut
Velikost formy
čtvercová forma 20×20 cm anebo kulatá forma 18 cm
Pečení
180 stupňů asi 55 minut