Luštěninová variace na klasické karbanátky. Oproti masové verzi trvá o trochu déle připravit, ale zase je o dost levnější a díky použitému hrachu jsou karbanátky i plné bílkovin.
Karbanátky jsem pekla v troubě, je to rychlejší, míň pracné a ještě dietnější. A abych jim dodala na vláčnosti, doplnila jsem je hladkou a než už tak dietní bramborovou kaší a rychlým okurkovým tzaziky. Ale klidně si k nim prohoďte hořčici a kyselou okurku, jestli jste tak zvyklí.
A ještě k té kaši – sice je to úplně simple příloha, ale udělat ji dobře, aby byla hladká a zároveň se netáhla jako lepidlo, to není vždy jen tak. Zkuste se držet pár rad, které prozrazuju v receptu a slibuju, že si fakt pošmáknete.
Co potřebuju?
Hrachové karbanátky
- 250 g žlutého půleného hrachu (v suchém stavu)
- pár bobkových listů
- 1 lžička kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 vejce
- 3–4 lžíce strouhanky
- sůl
- olivový olej
Bramborová kaše
- 700 g moučných brambor
- 100 ml plnotučného mléka (jestli si chcete echt dopřát, dejte 30% smetanu)
- 70–80 g másla
- sůl
Jak vařím?
HRACHOVÉ KARBANÁTKY
1.
Večer předtím, než chci připravovat karbanátky, namočím hrách do dostatečného množství vody.
2.
Druhý den ráno vodu sliju a hrách důkladně propláchnu pod tekoucí vodou.
3.
Dám jej do kastrolu a zaliju čerstvou vodou, přihodím pár bobkových listů a kmín. Obě bylinky bojují proti případnému nadjímání z luštěnin. Hrách nesolím a vařím doměkka. Cca 25–30 minut. Hrách může být měkčí.
4.
Uvařený hrách nechám zchladnout a poté jej rozmačkám štouchadlem na brambory.
5.
K hrachu přidám prolisovaný česnek, majoránku, sůl, vejce a pořádně buď pomocí lžíce, anebo ještě lépe to jde rukou, vypracuju konzistentní hmotu, ke které postupně přisypávám strouhanku až do chvíle, kdy jdou ze směsi tvarovat pevné a hladké karbanátky.
6.
Celkem jsem vytvarovala 13 menších karbanátků. Všechny jsem je položila na plech s pečicím papírem a každý lehce zakápla olivovým olejem.
7.
Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů. Karbanátky jsem pekla asi 20 minut – dokud neměly zlatavou kůrčičku,
BRAMBOROVÁ KAŠE
1.
Brambory si oloupu a nakrájím na stejně velké kostičky.
2.
Takto nakrájené brambory zaliju vodou a nechám je v ní koupat alespoň půl hodiny. Brambory pustí do vody škrob. Vodu pak sliju. Tento krok můžete přeskočit, pokud nemáte čas.
3.
Brambory zaliju vroucí vodou, lehce osolím a vařím do úplného změknutí. Moje brambory byly fakt vařené asi za 15 minut.
4.
Až jsou brambory uvařené, začnu si ohřívat mléko. Vodu z brambor sliju.
5.
Uvařené brambory pak vrátím na vypnutou, ale stále teplou plotýnku a trochu jimi zakvrdlám. Potřebuju, aby se veškerá voda vyvařila, ta totiž dělá lepidloidní efekt.
6.
Do uvařených brambor hodím máslo a nechám ho rozpustit.
7.
Následně brambory buď štouchadlem, anebo rovnou metlou rozmělním na kaši. Postupně přilévám horké mléko a vymíchávám hebkou bramborovou kaši.
8.
Osolím podle chuti, na talíři na kaši položím ještě štědrý plátek másla a jím společně s karbanátky.
Doba přípravy
40 minut + namáčení luštěnin přes noc
Počet porcí
3–4 porce (13 malých karbanátků)
Pečení karbanátků
180 stupňů, 25 minut