Na přípravě granoly je něco terapeutického. Stejný efekt na mne má pečení bábovky. Míchání těsta je tak uklidňující činnost. A míchání je jediná potřebná činnost u pečení granoly. Navíc mě ohromně baví, že ji pokaždé můžu udělat jinak. Jednou dám tyhle ořechy, jindy zase tahle semínka. Anebo koření. Boží je s vanilkou, exotické s kardamonem, vanoční s perníkovým kořením.

Skvělou granolu jsem pekla i z pohanky anebo tahle s bílou čokoládou taky stála za hřích. A jaká je vaše oblíbená granolová kombinace?

Co potřebuju?

  • 400 g ovesných vloček
  • 80 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 70 g lněných semínek
  • 40 g chia semínek
  • 150 g pistácií
  • špetka soli
  • 170 g kokosového mléka z plechovky (ale jen pevné části, viz TIP)
  • 150 g medu anebo jiného sladidla
  • 1 lžíce skořice
  • 150 g hořké čokolády
  • 100 g rozinek

Jak peču?

1.
Zapnu si troubu na 170 stupňů. A rovnou si vyndám i velkou mísu, ve které budu míchat budoucí granolu.

2.
Do mísy nasypu všechny vločky, semínka i nahrubo posekané pistácie. Také jemně osolím. Pořádně promíchám.

3.
V kastrůlku si rozpustím med s kokosovým mlékem a skořicí.

4.
Oslazené mléko přiliju k vločkám a promíchám.

5.
Granolu přendám na velký plech, který mám vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřu.

6.
Dám péct a po 20 minutách promíchám a nechám péct ještě 10 minut.

7.
Nasekám si čokoládu nahrubo.

8.
Do upečené granoly vmíchám rozinky a kousky čokolády. Lehce promíchám a nechám úplně vychladnout, než ji přendám do sklenic.

TIP: Do granoly dávejte opravdu jen pevnou část z kokosového mléka. Jinak bude granola mokrá. Pevnou část získáte jednoduše. Mléko dejte ztuhnout do lednice a „vodu“ slijte (klidně ji vypijte anebo použijte do smoothie či zjemnění polévky). Nejlepší jsou kokosová mléka s minimálním podílem kokosové dužiny 60 %. Mám ráda značku Aroy anebo Sense Coco.