Na přípravě granoly je něco terapeutického. Stejný efekt na mne má pečení bábovky. Míchání těsta je tak uklidňující činnost. A míchání je jediná potřebná činnost u pečení granoly. Navíc mě ohromně baví, že ji pokaždé můžu udělat jinak. Jednou dám tyhle ořechy, jindy zase tahle semínka. Anebo koření. Boží je s vanilkou, exotické s kardamonem, vanoční s perníkovým kořením.
Skvělou granolu jsem pekla i z pohanky anebo tahle s bílou čokoládou taky stála za hřích. A jaká je vaše oblíbená granolová kombinace?
Co potřebuju?
- 400 g ovesných vloček
- 80 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 70 g lněných semínek
- 40 g chia semínek
- 150 g pistácií
- špetka soli
- 170 g kokosového mléka z plechovky (ale jen pevné části, viz TIP)
- 150 g medu anebo jiného sladidla
- 1 lžíce skořice
- 150 g hořké čokolády
- 100 g rozinek
Jak peču?
1.
Zapnu si troubu na 170 stupňů. A rovnou si vyndám i velkou mísu, ve které budu míchat budoucí granolu.
2.
Do mísy nasypu všechny vločky, semínka i nahrubo posekané pistácie. Také jemně osolím. Pořádně promíchám.
3.
V kastrůlku si rozpustím med s kokosovým mlékem a skořicí.
4.
Oslazené mléko přiliju k vločkám a promíchám.
5.
Granolu přendám na velký plech, který mám vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozprostřu.
6.
Dám péct a po 20 minutách promíchám a nechám péct ještě 10 minut.
7.
Nasekám si čokoládu nahrubo.
8.
Do upečené granoly vmíchám rozinky a kousky čokolády. Lehce promíchám a nechám úplně vychladnout, než ji přendám do sklenic.
TIP: Do granoly dávejte opravdu jen pevnou část z kokosového mléka. Jinak bude granola mokrá. Pevnou část získáte jednoduše. Mléko dejte ztuhnout do lednice a „vodu“ slijte (klidně ji vypijte anebo použijte do smoothie či zjemnění polévky). Nejlepší jsou kokosová mléka s minimálním podílem kokosové dužiny 60 %. Mám ráda značku Aroy anebo Sense Coco.