Slané koláče/quiche jsou za mne ideálním jídlem, když si pozvete na oběd anebo na večeři přátele. Koláč si můžete připravit dopředu a pak už jen upečete a všichni se obslouží sami. Žádný stres s přípravami na poslední chvíli. Ohromně ráda peču cibulový quiche a skvělý byl i tento s dýní. Ať už si vymyslíte jakoukoliv náplň, pozvěte pár přátel (až to bude možné), otevřete si víno a užijte si společné chvíle.

Co potřebuju?

  • Křehké těsto – vždycky používám tento recept
  • 4 brambory
  • 50 g másla
  • olivový olej
  • 400 g zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 100 g čedaru nakrájeného na kostičky
  • 2 lžičky sušeného tymiánu anebo rozmarýnu
  • 1 velký pórek
  • 100 g slunečnicových semínek

Jak peču?

1.
Nejprve si připravím křehké těsto, abych ho dala odležet do lednice. Pro detailní postup přípravy křehkého těsta mrkněte sem.

2.
Uleželé těsto si vyndám z lednice a po pár minutách rozválím. Těstem vyložím koláčovou formu (vymazané anebo s pečicím papírem). Korpus propíchám vidličkou a dám na pár minut ještě do mrazáku. Korpus vyložím pečicím papírem a nasypu do něj např. fazole a takto jej 10 minut předpékám, zbylých 5 minut předpékám bez zatížení. Předpékám na 190 stupňů v předehřáté troubě.

3.
Očistím (případně oloupu) si brambory a nakrájím na velmi tenké plátky.

4.
Brambory asi 15 minut opékám na másle s olivovým olejem. Osolím. Na poslední 2–3 minuty vhodím i na kolečka nakrájený a očištěný pórek a ochutím bylinkami.

5.
Do mísy rozklepnu vejce, přindám zakysanou smetanu a poctivě osolím a promíchám. Nakonec vmíchám i na kostičky nakrájený čedar.

6.
Na dno předpečeného korpusu navrstvím brambory s pórkem. Vše zaliju smetanovou směsí. Nakonec koláč posypu slunečnicovými semínky.

7.
Peču asi 50 minut. Na posledních 5 minut můžu zapéct pod grilem.

8.
Ideální je nechat quiche chvíli vychladnout a teprve pak krájet. Ale ideální svět neexistuje…

TIP: Dejte si práci s očištěním pórku. Pórek bývá mrcha a mezi jednotlivými vrstvami bývá písek/hlína.