I když se snažíme doma jíst zdravě. Pohanka, jáhly, zelenina, ovoce, polévky…, znáte to :). V pečení jsem trochu klasik, chuť a vůni másla ničím nenahradíš. Sem tam mám ale potřebu upéct i něco, co by se dalo klasifikovat jako zdravé.

Přesně do téhle kategorie bych šoupla i perník, který jsem „ozdravila“ o strouhaná jablka a mrkev. Výsledkem je mokrý zákusek, který možná víc než perník chutná jako carrot cake :-D. Těžko říct, zda je to perník anebo mrkvový dort, ale dobrý je, to zase jo.


Co potřebuju?

  • 3 jablka (o celkové hmotnosti 350 g před očištěním)
  • 2 mrkve (o celkové hmotnosti 250 g před očištením)
  • 180 g zakysané smetany
  • 90 ml oleje
  • 90 g cukru
  • 50 g pohankových vloček
  • 130 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • špetka soli

Krém

  • 250 g pořádně odkapaného tvarohu
  • 200 g žervé
  • 3 lžíce cukru

Jak peču?

1.
Zapnu si troubu na 170 stupňů.

2.
Jablka a mrkev oloupu, očistím a nastrouhám do velké mísy nahrubo.

3.
K mrkvi a jablkům rozklepnu vejce, přiliju olej a přidám i zakysanou smetanu. Promíchám.

4.
Následně přisypu i sypké ingredience – prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, koření, kakao, vločky a cukr.

5.
Metlou promíchám v jednolité těsto, které vliju do čtvrecové formy vyložené pečicím papírem.

6.
Peču cca 55–60 minut. Výsledný perník zůstává uvnitř trochu vlhký. Nechám zcela vychladnout a mezitím si připravím krém.

7.
V misce utřu vykapaný tvaroh s žervé a cukrem.

8.
Krém navrstvím na perník a dám ztuhnout do lednice.

Pečete rádi s mrkví? Tak zkuste vymezený carrot cake!