Vlastně jde o jednoduchý koláč, který vznikl během období karantény, takže z toho „co dům dal“. U nás doma byly jablka, rozinky, skořice, ořechy a tvaroh. A jsem si jistá, že koláč bude fungovat i s úplně jiným ovoce – v létě meruňky, třešně, broskve, na podzim švestky, hrušky a v zimě třeba mražené lesní plody. A ořechy v drobence vyměňte třeba za kokos anebo je úplně vynechte a dejte víc vloček. Pracujte s tím, co doma máte 🙂
Co potřebuju?
Těsto
- 200 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 70 g třtinového cukru
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 150 g špaldové celozrnné mouky
Náplň
- 2 větší jablka
- 50 g rozinek
- 30 ml rumu
- 250 g vykapaného tvarohu anebo tvarohu v alobalu
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce skořice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu anebo vanilkového pudinku
Drobenka
- 50 g změklého másla
- 50 g cukru
- 50 g ořechů
- 60 g ovesných vloček
Jak peču?
Používám krásnou keramickou formu Emile Henry o průměru 24 cm.
1.
Začnu tím, že si rozinky namočím do rumu. A také si zapnu troubu na 175 stupňů.
2.
Pokračuju přípravou těsta. Do mísy si dám jogurt, vejce, olej a cukr. Prošlehám metličkou.
3.
Přisypu mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vymíchám hladké a husté těsto.
4.
Těsto přindám do koláčové formy, kterou mám vyloženou pečicím papírem.
5.
Vrhnu se náplň. Tvaroh osladím 2 lžícemi cukru a pořádně promíchám s kukuřičným škrobem. Dávám pozor, aby v tvarohu nezůstaly hrudky. Náplň natřu na těsto.
6.
Jablka oloupu a nakrájím na kostky o velikosti 2,5 × 2,5 cm (anebo prostě od oka :). Kousky jablek promíchám s rozinkami a rumem. A rozprostřu je na tvarohovou vrstvu.
7.
Do menší misky si dám máslo, cukru, posekané ořechy a vločky. Konečky prstů vytvořím drobenku, kterou zasypu koláč.
8.
Dám péct na 175 stupňů a peču asi 60–70 minut. Kontroluju špejlí propečenost koláče. Pokud se bude koláč zeshora připékat, snížím teplotu anebo jej dám na nižší mřížku v troubě.
9.
Po upečení nechám vychladnout, než nakrájím.