Granolu peču poměrně často. Je skvělou volbou na snídani, ale možná ji mám raději jen tak na lžíci, když mám chuť na něco sladkého. Nikdy neumím skončit, než najdu všechny velké hrudky :).

Ohromnou výhodou domácí granoly je její variabilita, můžete si namixovat různé druhy vloček, semínek, ořechů. Jako pojidlo poslouží máslo, kokosový anebo i normální rostlinný olej. Sladkost dodáte prostřednictvím medu anebo různých sirupů. Můj nejoblíbenější je javorový, ale nebojte se sáhnout i třeba po datlovém či čekankovém. No a samozřejmě, čokoláda. Bez té pro mne nebude granola nikdy dokonalá. Klidně přidejte i sušené ovoce. Jen to vmíchávejte až do upečené granoly.

A tentokrát jsem granolu poznesla ještě o domácí jogurt. Nápad vznikl spíš z nouze, protože jsem chtěla objednat bílé jogurty na Rohlíku, ale v době koronavirové epidemie prostě nebyly. Tak jsem si řekla, že si je vyrobím. A musím se za nápad hodně pochválit. Jogurty jsou příjemně nakyslé i mají hustou konzistenci. A v neposlední řadě se dostávám na úplně směsné částky za jednu skleničku. Fakt je zkuste, navíc je docela zábava vařit jogurty v posteli.


Co potřebuju?

Jogurt

  • 1 litr čerstvého plnotučného mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • teploměr

Granola s kokosem a bílou čokoládou

  • 500 g jemných ovesných vloček (mám ráda z Lidlu)
  • 150 g pohankových vloček
  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g kokosových lupínků
  • 100 g lněných semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 70 g chia semínek
  • 70 g ořechů (já použila kešu)
  • 1 lžíce skořice
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 120 ml javorového sirupu

Jak vařím a peču?

JOGURT
1.
Začnu tím, že si vyvařím skleničky, do kterých budu chtít jogurt nalít. Stačí pět skleniček o objemu 250 ml.

2.
Mléko si naliju do hrnce a ohřeju na 85 stupňů. Pokud nemáte teploměr, je to teplota, kdy se mléko začíná dostávat do bodu varu.

3.
Jakmile dosáhnu teploty 85 stupňů, stáhnu z plotny a rychle zchladím na 45 stupňů. Ideální je hrnec ponořit do velké nádoby se studenou/ledovou vodou. Teplotu 45 stupňů poznáte tak, že do mléka po prst a když vydržíte cca 5 vteřin, tak máte správnou teplotu.

4.
Do zchlazeného mléka vmíchám jogurt a rozmíchám.

5.
Budoucí jogurt rozliju do skleniček a pořádně uzavřu.

6.
Jogurty buď zabalím do peřin, anebo je dám „péct“ do trouby na 40 stupňů. Jogurty nechte takto 8 hodin a pak je dejte do lednice.

GRANOLA
1.

Zapnu si troubu na 170 stupňů.

2.
Ve velké míse smíchám ovesné a pohankové vločky, přimíchám všechna semínka, ořechy i strouhaný kokos i kokosové lupínky. Přisypu i skořici a jemně osolím. Všechno pořádné promíchám.

3.
V kastrůlku si rozpustím máslo s javorovým sirupem.

4.
Máslovým „rozvarem“ zaliju vločky a znovu promíchám.

5.
Budoucí granolu rozprostřu na plech s pečicím papírem a dám péct na 20 minut.

6.
Po 20 minutách promíchám a peču ještě dalších 10–15 minut.

7.
Mezitím si nasekám čokoládu a jakmile vyndám granolu z trouby, tak ji k ní přimíchám a nechám zcela vychladnout, než ji přendám do sklenic.