Krémové husté polévky patří mezi má nejoblíbenější jídla. Dají se uvařit ze spousty druhů zeleniny, jsou hotové za chvíli a často vystačí jako plnohodnotný oběd či večeře. Královnou mého srdce je samozřejmě dýňovka, ale tenhle batátový krém jí slušně šlape na paty.
A jaká je vaše nejoblíbenější polévka?
Co potřebuju?
- 2 batáty o objemu cca 900 g
- 2 velké mrkve
- 1 cibule anebo šalotka
- olivový olej
- 1 lžíce kari koření
- 100 g červené čočky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 300 ml kokosového mléka z plechovky
Jak vařím?
1.
Batáty i mrkev oloupu. Oba druhy zeleniny nakrájím na větší kusy. Taktéž nakrájím cibuli na kousky.
2.
Zeleninu s cibulí dám opéct do hrnce na olivový olej. Opékám tak 10 minut, pak zasypu kari kořením, přisypu čočku a zaliju zeleninovým vývarem.
3.
Polévku vařím tak 30 minut (dokud nejsou batáty, mrkev i čočka měkké).
4.
Polévku rozmixuju tyčovým mixérem, osolím a zjemním kokosovým mlékem.
5.
Podávám třeba s opečeným tempehem.