Bábovka patří u nás mezi velmi časté moučníky. Manžel bábovky miluje a já zase ráda zkouším nové a nové recepty. A stále hledám vláčné a nedusivé jedince :). A tahle ricottová, byť tak na první pohled nevypadá, je krásně jemná, příjemně mokrá a díky brusinkám trošku nakyslá. A po prvním vyzkoušení ji řadím mezi naše oblíbené.
Na pečení používám tuto formu. Na vymazání formy se mi ohromně osvědčil olej ve spreji. A na vysypání se hodí krupička, hrubá mouka, strouhanka anebo kokosová mouka (tu jsem použila tentokrát).
Co potřebuju?
- 250 g ricotty
- 5 vajec
- 100 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- vanilka z půlky lusku
- 145 g cukru
- 210 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- 75 g sušených brusinek
Jak peču?
1.
Alespoň 2 hodiny předtím než začnu péct, vyndám si všechny ingredience z lednice.
2.
Než začnu péct, zapnu si troubu na 160 stupňů. A také si vymažu a vysypu bábovkovou formu.
3.
Rozpustím si máslo a nechám vychladnout.
4.
Do větší mísy si dám máslo a cukru a ušlehám do světlé pěny. Trvá to tak 5 minut. Pak začnu postupně vešlehávat žloutky. Výsledkem je světlá a velmi nadýchaná hmota.
5.
K máslovo-žloutkové pěně jemně vmíchám vanilku (lusk rozříznu podélně a tupou hranou nože vyškrábnu semínka) a ricottu.
6.
Do další mísy prosyju mouku a promíchám s práškem do pečiva, následně vmíchám k ricottovému těstu.
7.
V čisté míse ušlehám se špetkou soli bílky do pevného sněhu.
8.
Sníh opatrně a postupně „založím“ do bábovkového těsta.
9.
Úplně nakonec přidám brusinky a lehce zapracuju do těsta.
10.
Těsto přendám do pečlivě vymazané a vysypané formu.
11.
Peču asi 35 minut. Propečenost bábovky vyzkouším špejlí, pokud je špejle čistá, tak je bábovka hotová.
12.
Vyklopím (osobně vyklápím bábovku ještě teplou) a pocukruju moučkovým cukrem.
13.
Ideální je bábovku krájet, až plně vystydne, aby se nesrazila.