Bábovka patří u nás mezi velmi časté moučníky. Manžel bábovky miluje a já zase ráda zkouším nové a nové recepty. A stále hledám vláčné a nedusivé jedince :). A tahle ricottová, byť tak na první pohled nevypadá, je krásně jemná, příjemně mokrá a díky brusinkám trošku nakyslá. A po prvním vyzkoušení ji řadím mezi naše oblíbené.

Na pečení používám tuto formu. Na vymazání formy se mi ohromně osvědčil olej ve spreji. A na vysypání se hodí krupička, hrubá mouka, strouhanka anebo kokosová mouka (tu jsem použila tentokrát).


Co potřebuju?

  • 250 g ricotty
  • 5 vajec
  • 100 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilka z půlky lusku
  • 145 g cukru
  • 210 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • 75 g sušených brusinek

Jak peču?

1.
Alespoň 2 hodiny předtím než začnu péct, vyndám si všechny ingredience z lednice.

2.
Než začnu péct, zapnu si troubu na 160 stupňů. A také si vymažu a vysypu bábovkovou formu.

3.
Rozpustím si máslo a nechám vychladnout.

4.
Do větší mísy si dám máslo a cukru a ušlehám do světlé pěny. Trvá to tak 5 minut. Pak začnu postupně vešlehávat žloutky. Výsledkem je světlá a velmi nadýchaná hmota.

5.
K máslovo-žloutkové pěně jemně vmíchám vanilku (lusk rozříznu podélně a tupou hranou nože vyškrábnu semínka) a ricottu.

6.
Do další mísy prosyju mouku a promíchám s práškem do pečiva, následně vmíchám k ricottovému těstu.

7.
V čisté míse ušlehám se špetkou soli bílky do pevného sněhu.

8.
Sníh opatrně a postupně „založím“ do bábovkového těsta.

9.
Úplně nakonec přidám brusinky a lehce zapracuju do těsta.

10.
Těsto přendám do pečlivě vymazané a vysypané formu.

11.
Peču asi 35 minut. Propečenost bábovky vyzkouším špejlí, pokud je špejle čistá, tak je bábovka hotová.

12.
Vyklopím (osobně vyklápím bábovku ještě teplou) a pocukruju moučkovým cukrem.

13.
Ideální je bábovku krájet, až plně vystydne, aby se nesrazila.