Malé zeléné kapustičky jsou pro mne symbolem klasické zimní zeleniny. Oproti klasické kapustě je používám v kuchyni ráda. Důležité je je nezabít – neumučit dlouhým vařením, pečením, jinak ztratí svěží zelenou barvu a taky křupavost. Proto je v tomto receptu jen opékám na pánvi a vůbec je nevařím ve vodě.
A pokud jde o kuličky, tak masové kuličky od té doby, co máme v Čechách Ikeu má rád snad každý, kdo holduje masu :). Díky krůtímu masu i strouhané mrkvi jsou kuličky jemné a věřím, že budou chutnat i dětem, které sofistikované chutě často nemusí. Recept na kuličky jsem odkoukala od Evy a Markét z kuchařky Cesta k opravdovému jídlu.
Co potřebuju?
Z uvedených surovin uvaříte pěkné 4 porce.
Kuličky
- 600 g mletého krůtího masa (kupuju tohle na Rohlíku)
- 250 g mrkve nastrouhané najemno
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžíce medové anebo dijonské hořčice
- 1 vejce
- sůl
Kapustičky
- 500 g kapustiček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml 10% smetany
- 1 lžíce tamari omáčky anebo sůl
- těstoviny k podávání (já zvolila špagety) – cca 80–100 g na porci v suchém stavu
- parmazán a olivový olej na dokončení
Jak vařím?
1.
Zapnu si troubu na 200 stupňů a pustím se do přípravy masových kuliček.
2.
Do větší mísy dám všechny ingredience na kuličky. Abych zjistila, jestli jsou dobře ochucené, malý kousek ochucené směsi opeču na pánvi, případně dosolím.
3.
Ruce si namáčím do misky se studenou vodou, aby se mi kuličky lépe tvarovaly. Nezáleží úplně, jestli si uděláte kuličky malé anebo velké jako pinpongové míčky, ale je potřeba, aby byly všechny podobně velké. Já jsem ze směsi vytvarovala 40 kuliček.
4.
Kuličky jsem vyskládala na plech s pečicím papírem a pekla 30 minut.
5.
Než se upečou kuličky, pustím se do přípravy kapustiček. Nakrájím cibuli nadrobno a česnek na plátky.
6.
Česnek a cibuli společně opeču na pánvi na olivovém oleji tak 3–4 minuty. Následně přidám očištěné, omyté a na čtvrtky pokrájené kapustičky. Dohromady ještě opékám asi 10 minut. Sem tam promíchám.
7.
Cca 10 minut před dopečením kuliček si dám vařit těstoviny do vroucí a hojně osolené vody. Uvařené těstoviny nikdy neproplachuju a rovnou je promíchávám s omáčkami.
8.
Po opečení kapustiček, ochutím lžící tamari a zaliju smetanou. Nechám už jen 2 minuty provařit.
9.
Kapustičky promíchám s těstovinami, nandám na talíř a navrch dám kuličky. Zasypu nastrouhaným parmazánem a zakápnu olivovým olejem.