Jestli se něčeho nemůžu v zimě přejíst, tak jsou to husté krémové polévky, ve kterých stojí lžíce, které můžu jíst z hrnečku a na které si můžu nasypat hromadu opražených semínek.

Několik sezón jsem si vařila jen dýňovku, letos sice dýně v mých polévkách také figurují, ale experimentuju i s další zeleninou anebo třeba kořením. Naposledy jsem upekla spoustu zeleniny, přidala kari koření, skořici a zjemnila kokosovým mlékem a bylo to boží.


Co potřebuju?

  • Půlka větší dýně Hokkaido (500–600 g po očištění)
  • 6 mrkví (300–400 g po očištění)
  • 3 petržele (150 g po očištění)
  • Čtvrtka celeru (150 g po očištění)
  • 2 malé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 brambory (200 g po očištění)
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 hrnku červené čočky
  • 4 lžíce tamari omáčky
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • Dýňová semínka a případně dýňový olej k podávání

Jak vařím?

1.
Veškerou zeleninu očistím a nakrájím na větší kusy (většinou tak 3×3 cm). Cibuli pokrájím na klínky a česnek jen oloupu a stroužky nekrájím.

2.
Zeleninu přendám na velký plech s pečicím papírem. Posypu kari kořením i skořicí. Zakápnu olejem a rukama propacuju.

3.
Peču 40 minut při 200 stupních. Jednou, dvakrát během pečení zeleninu promíchám.

4.
Upečenou zeleninu i se šťávou, která se během pečení vytvořila, přendám do velkého hrnce. Zaliju cca 1,5 litrem vody (zelenina musí být kompletně ponořená).

5.
Přidám červenou čočku a vařím do změknutí. Cca 20 minut.

6.
Zeleninu rozmixuju. Ochutím solí anebo tamari. Zjemním kokosovým mlékem a ještě naposledy prošlehám. Polévku nejradši jím z hrnečku s opraženými dýňovými semínky.