Jestli se něčeho nemůžu v zimě přejíst, tak jsou to husté krémové polévky, ve kterých stojí lžíce, které můžu jíst z hrnečku a na které si můžu nasypat hromadu opražených semínek.
Několik sezón jsem si vařila jen dýňovku, letos sice dýně v mých polévkách také figurují, ale experimentuju i s další zeleninou anebo třeba kořením. Naposledy jsem upekla spoustu zeleniny, přidala kari koření, skořici a zjemnila kokosovým mlékem a bylo to boží.
Co potřebuju?
- Půlka větší dýně Hokkaido (500–600 g po očištění)
- 6 mrkví (300–400 g po očištění)
- 3 petržele (150 g po očištění)
- Čtvrtka celeru (150 g po očištění)
- 2 malé cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory (200 g po očištění)
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce olivového oleje
- 3/4 hrnku červené čočky
- 4 lžíce tamari omáčky
- 1 hrnek kokosového mléka
- Dýňová semínka a případně dýňový olej k podávání
Jak vařím?
1.
Veškerou zeleninu očistím a nakrájím na větší kusy (většinou tak 3×3 cm). Cibuli pokrájím na klínky a česnek jen oloupu a stroužky nekrájím.
2.
Zeleninu přendám na velký plech s pečicím papírem. Posypu kari kořením i skořicí. Zakápnu olejem a rukama propacuju.
3.
Peču 40 minut při 200 stupních. Jednou, dvakrát během pečení zeleninu promíchám.
4.
Upečenou zeleninu i se šťávou, která se během pečení vytvořila, přendám do velkého hrnce. Zaliju cca 1,5 litrem vody (zelenina musí být kompletně ponořená).
5.
Přidám červenou čočku a vařím do změknutí. Cca 20 minut.
6.
Zeleninu rozmixuju. Ochutím solí anebo tamari. Zjemním kokosovým mlékem a ještě naposledy prošlehám. Polévku nejradši jím z hrnečku s opraženými dýňovými semínky.