Cheesecake – sušenkový křupavý základ, který kontrastuje s hebkou a sněhově bílou a díky sýru trochu štiplavou náplní. Ten správný cheesecake se připravuje z právě jen a jen krémového sýra, nicméně existuje spousty více či méně povedených variací.

Osobně mám jeden vymazlený recept na cheesecake (bude, slibuju), ale co si budeme, cítit se po něm lehce úplně nebudete :-D. Jednou za čas proto upeču odlehčenou tvarohovou cheesecakovou variantu.


Co potřebuju?

  • 750 g nízkotučného a vykapaného tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 5 lžic cukru
  • půl lusku vanilky
  • 200 g sušenek (používám lotusky)
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce moučkového cukru

Jak peču?

Množství je na jeden dort o průměru 18 cm.

1.
Začínám přípravou sušenkového kurpusu. Rozehřeju si máslo a nechám ho chvíli zchladnout.

2.
V pevnějším pytlíku anebo v mixéru rozdrtím sušenky na jemno. V míse je pak spojím s máslem a vmačkám na dno i okraje dortové formy. Doporučuju použít formu, která má odepínací stěnu. Takto připravený korpus dám na několik minut do mrazáku.

3.
Pustím se do přípravy náplně. Ta je fakt simple. Vejce, žloutky, cukr a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku důkladně prošlehám s tvarohem. That is it.

4.
Zapnu si troubu na 170 stupňů (spodní i horní ohřev).

5.
Vyndám korpus z mrazáku a celou formu obalím alobalem. Raději dávám 2 vrstvy.

6.
Na korpus vliju tvarohovou náplň a párkrát formou jemně bouchnu, abych vyhnala ven bublinky.

7.
Do nějaké skleněné anebo keramické zapékací nádoby, kam se mi vejde dortová forma, naliju vodu tak, aby vložený připravený dort byl ponořený do cca půlky (dejte vody tak do výšky čtvrtiny zapékací nádoby). Vložím formu s dortem.

8.
Peču cca 1 hodinu. Upečená náplň bude pevná, ale ne zase jako kámen.

9.
Povrch dortu posypu skořicí. Dort vyndejte z vodní lázně, odmotám alobal a nechám zcela vychladnout.

10.
Nakonec na vrch dortu natřu krém ze zakysané smetany, citrónu a 1 lžíce moučkového cukru. Dám do lednice odpočinout.