Moje nej cukroví – brabanťáky. Pro mě absolutní symbol Vánoc, který musí mít každý rok svoji vlastní krabici. Dělám je vždy minimálně ze dvou dávek. V tomhle cukroví najdete spoustu ořechů, másla, cukru a čokolády, prostě dieta v plné palbě. I když je to patlačka, slibuju, že brabanťáky podle našeho rodinného receptu, si zamilujete.

Původně jsme ořechová kolečka slepovali máslový krémem, který je dokonale sladký, ale posledně jsem vyzkoušela i hořkou čokoládovou ganache, a to je teprve bomba. Klidně můžete udělat půl jedné náplně a půl druhé a pak ochutnávejte a rozmýšlejte, která je lepší.

Co potřebuju?

Těsto

  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g mletých lískových nebo vlašských ořechů
  • 240 g hladké mouky
  • 240 g změklého másla

Čokoládová náplň (ganache)

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

Máslová náplň

  • 140 g másla
  • 140 g moučkového cukru

Na dokončení

  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • drcené pistácie / plátky mandlí / půlky vlašských ořechů

Jak peču?

1.
Den dopředu, než chci péct, si připravím těsto a také náplně. Na náplně i těsto si vyndám z lednice všechny ingredience, aby se srovnala jejich teplota a především, aby mi povolilo máslo.

2.
I když běžně vážím „od oka“, cukroví si vždy odvažuju. Do velké mísy si navážím všechny ingredience na těsto a vytvořím měkké, ale nelepivé těsto. Z těsta si udělám kouli anebo váleček, zabalím do potravinářské fólie a dám odpočinout do lednice přes noc. Jo, těsto je extrémně jedlé, tak radši ani neochutnávejte, jinak hrozí fatální následky 🙂

3.
Příprava čokoládové ganache je jednoduchá. Smetanu přivedu k varu, následně odstavím z plotny a naházím na kostky nalámanou čokoládu a nechám ji zcela rozpustit. Případně ochutím rumem. Opět dám vychladit přes noc do lednice.

4.
Máslová náplň je nejsnažší. Změklé máslo utřu s cukrem a nechám také do druhého dne v lednici.

5.
Rozehřeju si troubu na 170 stupňů. Vyndám si těsto a postupně ukrajuju kusy, které rovnoměrně rozválím na placku vysokou asi 5 mm. Těsto si hodně podmoučím, protože díky máslu docela lepí. Vykrajuju kolečka, hvězdičky anebo jiné plné tvary. Kladu na plech vyložený pečicím papírem. Kolem každého kolečka nechám místo, kolečka se rozmáchnou. Peču asi 8 minut dorůžova. Nechám vychladnout.

6.
2 stejné tvary vždy spojím poctivou dávkou náplně. Náplň si vyndám z lednice alespoň půl hodiny před tím, než chci cukroví slepovat. Cukroví nechám ztuhnout v lednici anebo na balkoně.

7.
Čokoládu na polevu rozpustím nad vodní lázní. Vršek každého kousku cukroví namočím v čokoládě a posypu sekanými pistáciemi nebo mandlemi anebo na každý kousek dám kousek vlašského ořechu. Nechám čokoládu zatuhnout a pak naskládám do krabice a dám na balkon. A doufám, že vydrží alespoň do Štědrého dne.