Těstoviny jsoo ohromně vděčnou surovinou. Jsou rychle připravené, perfektně se kombinují s masem, se zeleninou, s omáčkami, se sýrem. Variací je bezpočet. Můj manžel miluje zapečené těstoviny s obrovským množstvím táhnoucího sýra.

V tomto receptu je sýr zastoupen hned třikrát. V podobě jemné ricotty, měkké mozzarelly a výrazného parmazánu. A to že mezi sýry najdete třeba černou čočku (pro zvýšení množství bílkovin), si nikdo ani nevšimne.

Co potřebuju?

  • 1 hrnek černé čočky (stav v suchém stavu)
  • hrst černých oliv
  • 120 g baby špenátu
  • 2 malé cibule
  • 2 mrkve
  • polovina bulvy celeru
  • 1 větší petržel
  • 250 g ricotty
  • 250 g mozzarelly
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plechovky rajčat
  • 400 g těstovin
  • pár sušených rajčat nakládaných v oleji (nemusí být)
  • sušené oregáno
  • parmazán

Jak vařím?

1.
Mrkev, celer i petržel si nakrájím na stejně velké, resp. malé kostičky. Na plotnu postavím větší kastrol a vliju do něj trochu olivového oleje a vsypu pokrájenou kořenovou zeleninu. Opékám několim minut, sem tam promíchám.

2.
Podle návodu na obalu si uvařím černou čočku. Já ji osobně nenamáčím a bývá uvařena do cca 20 minut. Po uvaření ji proplachuju.

3.
Mezitím si pokrájím na menší kousky cibuli a česnek na plátky. Přihodím ke kořenové zelenině. Po cca dalších 7–10 minutách osolím a zaliju konzervovanými rajčaty. Nechám dalších 10 minut problávat. Poté vmíchám ricottu a ochutím oregánem a případně přihodím pár posekaných sušených rajčat.

4.
Uvařím si těstoviny v poctivě osolené vodě. Vařím je spíš kratší dobu, protože se budou ještě zapékat. Po uvaření je sliju a neproplachuju.

5.
Těstoviny rovnou přendám do zapékací nádoby a promíchám je s rajčatovou omáčkou. Přidám také uvařenou černou čočku a vmíchám i několik černých oliv (můžou být v celku anebo pokrájené) a také čerstvý špenát.

6.
Povrch těstovin pokladu natrhanou mozzarellou a nakonec zasypu nastrouhaným parmazánem a dám zapéct do rozpálené trouby na 10–15 minut. Nakonec nechám ještě 3–4 minuty zapékat pod grilem, aby byl povrch krásně zlatavý a křupavý.

Nejlepší je jíst těstoviny rovnou z pekáče lžící :).