Tohle je jeden z mála receptů, který nijak neupravuju, nevylepšuju, nic nepřidávám a nic neubírám, je prostě dokonalý, tak jak je.
Sušenky mají perfektně jemnou máslovou chuť. Jsou hodně sladké a hodně kalorické a naprosto boží k odpolednímu černému čaji a zapálené svíčce.
Co potřebuju?
- 180 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- špetka semínek z vanilkového lusku (můžete vynechat)
- 220 g hladké špaldové mouky
Jak peču?
1.
Zapnu si troubu na 190 stupňů.
2.
V míse si utřu změklé máslo s cukrem a žkoutkem (a případně i vanilkou), poté přisypu prosátou mouku s práškem do pečiva a solí.
3.
Vypracuju hladké a absolutně nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dam odpočinout alespoň na půl hoďky do lednice.
4.
Zrelaxované těsto vyndám z lednice a rozválím na tenký plát. Není nutné mít plát úplně tenký, ale je důležité, aby byl všude stejně vysoký.
5.
Pomocí skleničky anebo vykrajovátek vykrajuju sušenky a pokládám na plech vyložený pečicím papírem.
6.
Peču 6–8 minut dozlatova.