Tohle je jeden z mála receptů, který nijak neupravuju, nevylepšuju, nic nepřidávám a nic neubírám, je prostě dokonalý, tak jak je.

Sušenky mají perfektně jemnou máslovou chuť. Jsou hodně sladké a hodně kalorické a naprosto boží k odpolednímu černému čaji a zapálené svíčce.

Co potřebuju?

  • 180 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • špetka semínek z vanilkového lusku (můžete vynechat)
  • 220 g hladké špaldové mouky

Jak peču?

1.
Zapnu si troubu na 190 stupňů.

2.
V míse si utřu změklé máslo s cukrem a žkoutkem (a případně i vanilkou), poté přisypu prosátou mouku s práškem do pečiva a solí.

3.
Vypracuju hladké a absolutně nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dam odpočinout alespoň na půl hoďky do lednice.

4.
Zrelaxované těsto vyndám z lednice a rozválím na tenký plát. Není nutné mít plát úplně tenký, ale je důležité, aby byl všude stejně vysoký.

5.
Pomocí skleničky anebo vykrajovátek vykrajuju sušenky a pokládám na plech vyložený pečicím papírem.

6.
Peču 6–8 minut dozlatova.