Naprosto geniální způsob, jak zpracovat přezrálé banány. Anebo možná taky ne, protože tenhle recept je tak dobrý, že budete na něj nechávat banány speciálně dozrávat. Slibuju! Chlebíček chutnal i mně, a kdo mě zná ví, že nesnáším banány. A taky jahody. Chápu, že nechápete, ale i takoví podivíni existují. Tak jako tak, tenhle chlebíček si musíte upéct.

Jestli nemáte formu na chlebíček, použijte bábovkovou anebo koláčovou formu. Ořechů a čokolády můžete dát i víc, já víc neměla, protože jsem pár kostiček ze 100gramové čokolády sežrala…

Co potřebuju?

  • 4 hodně zralé menší banány
  • 3 vejce
  • 125 g změklého másla
  • 110 g tmavého třtinového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml kefíru
  • špetka soli
  • 290 g hladké špaldové mouky
  • 75 g hořké čokolády nasekané na hrubé kousky
  • 75 g ořechů také hrubě posekaných (měla jsem směs lískových, vlašských a pekanových)

Na krém

  • 80 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 200 g krémového sýra / žervé

Jak peču?

1.
Pár hodin před tím, než se rozhodnu péct, si vyndám všechny ingredience z lednice, aby se srovnala jejich teplota.

2.
Rozehřeju si troubu na 180 stupňů a vezmu si k ruce větší mísu.

3.
V míse utřu změklé máslo s cukrem do světlé pěny, poté začnu vmíchávat jedno vejce po druhém. Následně přidám rozmačkané banány a přiliju kefír. Promíchám.

4.
Do banánové směsi proseju mouku, skořici a prášek do pečiva. Jemně osolím. Nakonec vmíchám čokoládu a ořechy.

5.
Do formy na biskupský chlebíček vložím pečicí papír a vliju těsto.

6.
Peču asi 60–65 minut. Nechám zcela vychladnout.

7.
V jiné míse utřu moučkový cukr s máslem. Poté přimíchám krémový sýr. Moc neochutnávám, aby něco na chlebíček zbylo.

8.
Krém natřu na chlebíček. Případně ještě na efekt zakápnu javorovým sirupem a posypu praženými a sekanými ořechy. Chlebíček je lepší uchovávat v ledničce.