Jablečný štrúdl (píše s čárkou anebo z kroužkem?) anebo chcete-li závin se sem tam peče snad v každé české domácnosti. Občas mám pocit, že se štrúdl dost šidí. Peče se, když zbudou jablka, když je potřeba zdělat kupované listové těsto apod. Prostě taková druhá žemlovka. A to je ohromná škoda, protože závin z taženého těsta s rozinkami naloženými v rumu, šťavnatými jablky a drobenkou strčí do kapsy kdejaký čokoládový dort.
Co potřebuju?
Z uvedených surovin upeču 2 velké nohavice
Tažené těsto
- 270 g hladké mouky (já mám špaldovou)
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
- 100 ml teplé vody
- 100 g rozpuštěného másla na potření těsta
Drobenka
- 100 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
- 150–170 g hladké mouky
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžičky čerstvě mletého hřebíčku
Náplň
- 6 větších pevných a šťavnatých jablek (osvědčila se mi odrůda Braeburn anebo Gala)
- 100 g rozinek
- 2 lžíce rumu na namočení rozinek
- 100 g nahrubo posekaných vlašských ořechů
- citronová šťáva
Jak peču?
DROBENKA
1.
Možná vás drobenka v závinu překvapuje, ale věřte mi, díky drobence bude závin úplně peckový. Drobenku používám místo nadrcených piškotů anebo strouhanky.
2.
Do mísy si dám změklé máslo, cukr, koření a mouku. Hbytě prsty všechny ingredience propojím do menších a větších hrudek.
3.
Drobenku vsypu na pánev a postupně ji opékám dozlatova a dokřupava asi 15 minut. Sem tam ji míchám, aby se mi nepřipálila. Nechám vychladnout.
TĚSTO
4.
Na vál anebo čistou pracovní plochu si prosiju mouku. Udělám v mouce důlek, do kterého vyklepnu vejce, přidám vodu, olej, citronovou šťávu a sůl.
5.
Od středu zapracovávám tekutinu do mouky, poté už se vší silou pustím do vytvoření hladkého a nelepivého těsta.
6.
Z těsta utvořím kouli, kterou uložím k odpočinku alespoň na 20 minut pod nahřátý kastrol. Díky tomuto kroku se v těstě lépe aktivuje lepek a těsto se bude dát krásně vyválet a vytáhnout.
NÁPLŇ
7.
Jablka si oloupu, vykrájím jádřince a nakrájím je na podobně tlusté (spíš tenké) plátky. Rozhodně doporučuju jablka do štrúdlu nestrouhat, pouštějí pak příliš mnoho vody.
8.
Jablka dám do jedné mísy a zakápnu je citronem, aby nezhnědla. Přidám k nim rozinky, ořechy a drobenku. Promíchám a snažím se to nesežrat.
KOMPLETACE
9.
Předehřeju si troubu na 170 stupňů. Na pracovní plochu si dám čistou utěrku a posypu ji hladkou moukou. Do prostřed dám polovinu odpočinutého těsta a posypu ho jemně moukou. Nejprve těsto rozvaluju válečkem, pak vsunu ruce pod utěrku a předloktím těsto vytahuju na co nejtenčí obdélníkový plát. Ve výsledku přes těsto vidím utěrku, jak je tenké.
10.
Těsto potřu rozpuštěným máslem a po celé šířce těsta rozprostřu jablečnou náplň. Nechám si jen tak 2 cm volno u krajů. Pomocí utěrky těsto zavinu. Okraje podvinu pod nohavici. Opatrně přenesu na plech. A potřu ještě máslem.
11.
To samé udělám s druhou polovinou těsta a dám péct asi na 45 minut dozlatova.