Jablečný štrúdl (píše s čárkou anebo z kroužkem?) anebo chcete-li závin se sem tam peče snad v každé české domácnosti. Občas mám pocit, že se štrúdl dost šidí. Peče se, když zbudou jablka, když je potřeba zdělat kupované listové těsto apod. Prostě taková druhá žemlovka. A to je ohromná škoda, protože závin z taženého těsta s rozinkami naloženými v rumu, šťavnatými jablky a drobenkou strčí do kapsy kdejaký čokoládový dort.

Co potřebuju?

Z uvedených surovin upeču 2 velké nohavice

Tažené těsto

  • 270 g hladké mouky (já mám špaldovou)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 100 ml teplé vody
  • 100 g rozpuštěného másla na potření těsta

Drobenka

  • 100 g změklého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 150–170 g hladké mouky
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého hřebíčku

Náplň

  • 6 větších pevných a šťavnatých jablek (osvědčila se mi odrůda Braeburn anebo Gala)
  • 100 g rozinek
  • 2 lžíce rumu na namočení rozinek
  • 100 g nahrubo posekaných vlašských ořechů
  • citronová šťáva

Jak peču?

DROBENKA
1.
Možná vás drobenka v závinu překvapuje, ale věřte mi, díky drobence bude závin úplně peckový. Drobenku používám místo nadrcených piškotů anebo strouhanky.

2.
Do mísy si dám změklé máslo, cukr, koření a mouku. Hbytě prsty všechny ingredience propojím do menších a větších hrudek.

3.
Drobenku vsypu na pánev a postupně ji opékám dozlatova a dokřupava asi 15 minut. Sem tam ji míchám, aby se mi nepřipálila. Nechám vychladnout.

TĚSTO
4.

Na vál anebo čistou pracovní plochu si prosiju mouku. Udělám v mouce důlek, do kterého vyklepnu vejce, přidám vodu, olej, citronovou šťávu a sůl.

5.
Od středu zapracovávám tekutinu do mouky, poté už se vší silou pustím do vytvoření hladkého a nelepivého těsta.

6.
Z těsta utvořím kouli, kterou uložím k odpočinku alespoň na 20 minut pod nahřátý kastrol. Díky tomuto kroku se v těstě lépe aktivuje lepek a těsto se bude dát krásně vyválet a vytáhnout.

NÁPLŇ
7.

Jablka si oloupu, vykrájím jádřince a nakrájím je na podobně tlusté (spíš tenké) plátky. Rozhodně doporučuju jablka do štrúdlu nestrouhat, pouštějí pak příliš mnoho vody.

8.
Jablka dám do jedné mísy a zakápnu je citronem, aby nezhnědla. Přidám k nim rozinky, ořechy a drobenku. Promíchám a snažím se to nesežrat.

KOMPLETACE
9.

Předehřeju si troubu na 170 stupňů. Na pracovní plochu si dám čistou utěrku a posypu ji hladkou moukou. Do prostřed dám polovinu odpočinutého těsta a posypu ho jemně moukou. Nejprve těsto rozvaluju válečkem, pak vsunu ruce pod utěrku a předloktím těsto vytahuju na co nejtenčí obdélníkový plát. Ve výsledku přes těsto vidím utěrku, jak je tenké.

10.
Těsto potřu rozpuštěným máslem a po celé šířce těsta rozprostřu jablečnou náplň. Nechám si jen tak 2 cm volno u krajů. Pomocí utěrky těsto zavinu. Okraje podvinu pod nohavici. Opatrně přenesu na plech. A potřu ještě máslem.

11.
To samé udělám s druhou polovinou těsta a dám péct asi na 45 minut dozlatova.