Venku se pere léto s podzimem, občas máme chuť na hřejivou polévku (co zkusit třeba moji dýňovku?) a jindy oceníme ještě salát, který nás zasytí, ale neumřeme u něj vedrem. Prostě klasické babí léto.
A přesně na toto období se hodí sytý těstovinový salát s domácím rajčatovým pestem a letními grilovanými paprikami. Raději varuju dopředu, není to salát hotový raz dva, ale na druhou stranu salát vždy nemusí znamenat, že smícháme okurku s paprikou. I se salátem si můžeme pohrát a udělat z něj plnohodnotnou večeři či oběd.
Co potřebuju?
- 4 papriky
- 1 konzerva červených anebo máslových fazolí
- 2 hrsti černých oliv
- 300 g těstovin (v suchém stavu)
- K podávání – feta, bazalka, pár cherry rajčat, různé listové saláty (špenát, rukola, polníček)
Rajčatové pesto
- 100 g slunečnicových semínek anebo jiných semínek/ořechů
- 2 stroužky česneku
- 150 g sušených rajčat naložených v oleji
- 100 ml olivového oleje anebo oleje z naložených rajčat
Jak vařím?
1.
Troubu rozpálím na 250 stupňů (horní i spodní ohřev) a dám péct papriky na plech s pečícím papírem na cca 30 minut. Občas otáčím, aby se opekly/spálily rovnoměrně.
2.
Jakmile vidím, že na paprikách jsou černé puchýře, opatrně je přendám do pytlíku, který zavážu a nechám je pořádně zapařit. Dávejte při přenášení pozor, v paprikách se uvolní dost tekutiny.
3.
Pak se pustím do přípravy pesta. Lehce opeču slunečnicová semínka nasucho na pánvi a nechám je vychladnout.
4.
Oloupaný česnek dám do nožového mixéru, chvíli mixuju. Pak přidám zchladlá semínka, sušená rajčata a olej. A rozmixuju do požadované konzistence. Já mám radši trochu hrubší strukturu. Pesto nesolím, protože přidávám do salátu fetu.
5.
Uvařím těstoviny v hojně osolené vodě. Uvařené těstoviny neproplachuju a rovnou promíchávám s pestem.
6.
Vracím se k paprikám, které potřebuju svléknout ze slupky a očistit od semínek. Je to trochu patlačka, ale jde to poměrně rychle. Většinou slupky sundavám jen rukama a občas si pomůžu nožem. Oloupané papriky nakrájím na kousky a přidám k těstovinám.
7.
Teď už to jde ráz na ráz. Fazole řádně propláchnu pod tekoucí vodou. Olivy pokrájím na půlky. Vše přidám k těstovinám a promíchám.
8.
Pokud vím, že se salát sní ten den, přidávám listí, rajčátka a bazalku i fetu rovnou. Pokud chci salát schovat na další den, přidávám listí, bazalku i sýr do jednotlivých porcí.