Seznamte se s mým nejoblíbenějším receptem na chleba, který si jednodušše uděláte i v bezlepkové formě (stačí vyměnit vločky) a který je plný semínek a ořechů a který je hlavně skoro bezpracný. Je hodně sytý, proto nepočítejte, že k snídani sníte několik krajíců.
K chlebu jsem připravila orientální lilkový dip baba ganoush. Nebojte se divokého názvu, je snadný na přípravu a ideální na odpolední svačinu či lehkou večeři. Jestli se bojíte přiliš blízkovýchodního nádechu, vynechte římský kmín anebo dejte menší množství. A jestli naopak chcete orientální směr, servírujte dip/pomazánku s pita chlebem anebo plackami naan.
Co potřebuju?
Na 1 chleba (mám hodně podobnou formu této)
- 150 g jemných ovesných vloček (z Lidlu anebo od Emca)
- 3 lžíce psyllia (používám např. toto)
- 1 lžička soli
- 80 g posekaných ořechů (jaké máte rádi, za mne je ideální směs)
- 70 g lněných semínek
- 4 lžíce chia semínek
- 110 g slunečnicových semínek
- 70 g dýňových semínek
- 350 ml vody
Na baba ganoush
- 2 větší pevné lilky
- 3 stroužky česneku (prolisovaný anebo utřený)
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce tahini pasty
- 1 lžička římského kmínu (ideálně čerstvě umletého)
- 2 lžíce dobrého olivového oleje
- chilli podle chuti
- sůl
Jak peču chleba?
1.
Všechny suché ingredience si nasypu do jedné mísy a důkladně promíchám.
2.
Pak směs 350 ml vody, promíchám a přenesu do formy na chleba, kterou mám vyloženou pečicím papírem. Nechám alespoň dvě hodiny odpočívat. Psyllium nabyde a chleba bude skvěle držet.
3.
Peču v předehřáté troubě (horní i spodní ohřev) na 160 stupňů. Nejprve 20 minut ve formě, pak opatrně chleba z formy vyndám a přendám na plech a peču dalších cca 40 minut.
TIP 1: Někdy si chleba připravím večer, dám do lednice a ráno peču k snídani.
Jak dělám pomazánku?
1.
Rozpalte troubu na 250 stupňů. Lilky omyjte dobře osušte, pak je po celém povrchu propíchejte vidličkou. Pečte asi 40 minut. V polovině pečení otočte, pokud je pečete na plechu jako já. Jestli používáte rošt, otáčet nemusíte.
2.
Upečené lilky jsou velmi měkké a slupka hodně pomačkaná. Lilky nechte alespoň pár minut zchladnout.
3.
Lilky podélně rozřízněte a lžící vyškrabejte vnitřek. Slupku už potřebovat nebudete.
4.
Lilkovou dužinu pokrájejte a dejte do mísy, přidejte ostatní ingredience.
5.
Já osobně mám radši pomazánku hladší, proto rozmixuju tyčovým mixérem.