Seznamte se s mým nejoblíbenějším receptem na chleba, který si jednodušše uděláte i v bezlepkové formě (stačí vyměnit vločky) a který je plný semínek a ořechů a který je hlavně skoro bezpracný. Je hodně sytý, proto nepočítejte, že k snídani sníte několik krajíců.

K chlebu jsem připravila orientální lilkový dip baba ganoush. Nebojte se divokého názvu, je snadný na přípravu a ideální na odpolední svačinu či lehkou večeři. Jestli se bojíte přiliš blízkovýchodního nádechu, vynechte římský kmín anebo dejte menší množství. A jestli naopak chcete orientální směr, servírujte dip/pomazánku s pita chlebem anebo plackami naan.


Co potřebuju?

Na 1 chleba (mám hodně podobnou formu této)

  • 150 g jemných ovesných vloček (z Lidlu anebo od Emca)
  • 3 lžíce psyllia (používám např. toto)
  • 1 lžička soli
  • 80 g posekaných ořechů (jaké máte rádi, za mne je ideální směs)
  • 70 g lněných semínek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 110 g slunečnicových semínek
  • 70 g dýňových semínek
  • 350 ml vody

Na baba ganoush

  • 2 větší pevné lilky
  • 3 stroužky česneku (prolisovaný anebo utřený)
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžička římského kmínu (ideálně čerstvě umletého)
  • 2 lžíce dobrého olivového oleje
  • chilli podle chuti
  • sůl

Jak peču chleba?

1.
Všechny suché ingredience si nasypu do jedné mísy a důkladně promíchám.

2.
Pak směs 350 ml vody, promíchám a přenesu do formy na chleba, kterou mám vyloženou pečicím papírem. Nechám alespoň dvě hodiny odpočívat. Psyllium nabyde a chleba bude skvěle držet.

3.
Peču v předehřáté troubě (horní i spodní ohřev) na 160 stupňů. Nejprve 20 minut ve formě, pak opatrně chleba z formy vyndám a přendám na plech a peču dalších cca 40 minut.

TIP 1: Někdy si chleba připravím večer, dám do lednice a ráno peču k snídani.


Jak dělám pomazánku?

1.
Rozpalte troubu na 250 stupňů. Lilky omyjte dobře osušte, pak je po celém povrchu propíchejte vidličkou. Pečte asi 40 minut. V polovině pečení otočte, pokud je pečete na plechu jako já. Jestli používáte rošt, otáčet nemusíte.

2.
Upečené lilky jsou velmi měkké a slupka hodně pomačkaná. Lilky nechte alespoň pár minut zchladnout.

3.
Lilky podélně rozřízněte a lžící vyškrabejte vnitřek. Slupku už potřebovat nebudete.

4.
Lilkovou dužinu pokrájejte a dejte do mísy, přidejte ostatní ingredience.

5.
Já osobně mám radši pomazánku hladší, proto rozmixuju tyčovým mixérem.