Naprosto klasika mezi dorty – temně lehký korpus prosycený meruňkovou marmeládou a politý silnou vrstvou čokolády. Nic víc, nic míň. Prostě Sacher Torte. Sacher je neodmyslitelně spjatý s Vídní, kde byl v druhé polovině 19. století založen Hotel Sacher, který drží v tajnosti údajně ten jediný pravý sacher dort.
S manželem jsme si na dort zašli dvakrát a upřímně nás zas tak nenadchnul. Korpus byl poměrně suchý a meruňkové marmelády málo. Moje verze není tak vizuálně reprezentativní, ale zato je dort úžasně vláčný.
Co potřebuju?
- 65 g kvalitní hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa (já používám Lindt)
- 60 g másla
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 50 g hladké mouky
- 1 lžíce holandského kakaa
- 100 g krystalového anebo třtinového cukru
- špetka soli
- 220 g poctivé meruňkové marmelády
- 2 lžíce vody
- 135 g hořké čokolády
- 40–50 g másla
Jak peču?
1.
Nad vodní lázní si rozpustím máslo s čokoládou. A nechám chvíli zchladnout. Mezitím si zapnu troubu na 180 stupňů.
2.
V hluboké míse ušlehám do pěny žloutky s 50 g cukru. Šlehám dobrých prá minut, potřebuju, aby žloutky zesvětlaly a nabyly na objemu.
3.
Postupně k nim přisypávám prosátou mouku s kakaem. Lehce zapracuju.
4.
Do těsta pomalu nalévám zchladlou čokoládu rozpuštěnou s máslem.
5.
Bílky ušlehám se špetkou soli v další čisté nádobě. Jakmile už jsou „nasuflované“, postupně k nim přidávám zbylých 50 g cukru.
6.
Velmi opatrně našlehaný sníh založím do těsta. Dělám to postupně, aby mi těsto nespadlo.
7.
Peču ve vymazané a vysypané anebo pečicím papírem vyložené formě asi 35 minut.
8.
Do upečeného korpusu udělám špejlí spoustu malých děr, aby se mi do nich pak vsákla marmeláda.
9.
Marmeládu prohřeju s vodou. Nám nevadí rustikálnější vzhled dortu, proto i pro lepší chuť nechávám v marmeládě kousky meruněk. Pokud toužíte po cukrářsky vyladěném dortu, kousky meruněk dejte pryč.
10.
Marmeládu nalijte na vychladlý korpus. Díky dírkám se marmeláda dostane do celého dortu a budete tak mít jistotu, že dort bude šťavnatý.
11.
Na polevu si nad vodní lázní rozehřejte čokoládu s máslem. A pak ji všechnu nalijte na dort. Je jí hodně, ale o to je dort chuťově lepší.