Tartaletky, malé koláčky, jednoporcovky – jak chcete, jsou ohromně elegantní dezert. Nemusíte se bát, že při krájení rozbijete půlku koláče anebo že snad jeden strávník dostane větší či menší kousek.

Tartaletky jsou sice o trochu pracnější než klasický koláč do velké formy, ale efektní způsob podování vám veškeré úsilí vrátí.

TIP 1: A jestli nemáte rebarboru, bezva jsou také broskve, nektarinky, meruňky anebo třeba i rybíz. V zimě použijte zmraženou letní úrodu.

TIP 2: Už pár let používám formičky z Tescomy o velikosti 10 cm. Z uvedeného množství jsem připravila 8 tartaletek.

Co potřebuju?

Těsto

  • 80 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 140 g hladké špaldové mouky

Náplň

  • 250 g rebarbory anebo jiného pevnějšího a spíš kyselejšího ovoce
  • 250 g měkkého odkapaného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce třtinového cukru

Drobenka

  • 70 g jemných ovesných vloček (mám vyzkoušené z Lidlu anebo jemné od Emca)
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 70 g změklého másla
  • 2 lžíce špaldové mouky

Jak peču?

1.
Z másla, žloutku, cukru a mouky vytvořím nelepivé těsto. Těsto je poměrně mastné a připomíná linecké těsto. Hotové těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám půl hodiny odpočinout v lednici.

2.
Rebarboru si očištím. Pokud mám mladé stonky, není třeba ji ani loupat. Jestli jsou stonky větší, je lepší vrchní vrstvu sloupnout. Jde to jednodušše obyčejným nožem. Pak ji nakrájím na menší kousky.

3.
Tvarohovou náplň připravím úplně snadno tak, že smíchám tvaroh se žloutkem a cukrem.

4.
Předehřeju si troubu na 180 stupňů – dolní i horní ohřev. Těsto vyndám z lednice. Formičky vymažu máslem anebo lehce vystříkám olejem ve spreji.

5.
Těsto v tenké vrstvě vymačkám do formiček. Trochu těsta vždy nechávám přečuhovat přes okraj, protože při předpečením trochu sleze. Než vložím do trouby, propíchám vidličkou. Předpékám 10 minut.

6.
Mezitím si připravím drobenku. Ze všech surovin konečky prstů vytvořím menší hrudky.

7.
Do předpečených formiček rovnostářsky rozdělím tvarohovou náplň, zasypu rebarborou a pak i pořádnou porcí drobenky. Té musí být vždycky hodně!

8.
Peču na sníženou teplotu 170 stupňů asi 40 až 50 minut. Nechám alespoň trochu vychladnout a pak servíruju hladovému manželovi.

Přeji pohodové pečení!