Dostala jsem od manžela nádhernou novou formu na pečení, takže bylo jasné, že obratem musím vymyslet, jak ji pokřtít. Měla jsem doma dýni, ořechy, nějaké bylinky, a tak jsem zkusila upéct slaný quiche z křehkého těsta s už podzimně laděnou náplní.
Co potřebuju?
Quiche jsem pekla ve formě o velikosti 24 cm.
Na křehké těsto
- 110 g studeného másla
- 160 g hladké (špaldové) mouky
- půl lžičky soli
- 1 lžička cukru
- cca 50 ml ledové vody (ideálně z rozpuštěných ledových kostek)
- luštěniny na zatížení těsta při předpékání
Na náplň
- 750 g dýně hokkaido nakrájené na kostky
- 1 cibule
- 2 hrsti ořechů (používala jsem vlašské a para)
- máslo / ghí / olivový olej
- sůl
- 1 větší větvička tymiánu
- 300 ml zakysané smetany
- 3 vejce
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 120 g nahrubo nastrouhaného čedaru
Jak peču?
1.
Když peču z křehkého těsta, vždycky jím začínám, aby si mohlo odpočinout v lednici. Do mísy navážím mouku, sůl, cukr, přidám na kousky nakrájené studené máslo a co nejrychleji propracuji, až se mi vytvoří malé hrudky z másla. Teď přiliju ledovou vodu a vypracuju hladké a nelepivé těsto. Rychlost je opět klíčová, aby se těsto nepřepracovalo a nebylo mazlavé. Jestli máte robot, je ideální ho použít. Zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice.
2.
Na pánvi si rozehřeju olej, máslo anebo ghí. A přidám nakrájenou dýni. Po pár minutách opékání přihodím nakrájenou cibuli a nasekaný tymián (bez dřevnatých stonků). Ještě přidám nahrubo nasekané ořechy a osolím. Opékám tak 15 minut. Dýně chytne barvu, ale nebude úplně měkká. Nechám chvíli vychladnout.
3.
Zapnu troubu a rozehřeju na 190 stupňů (horní i spodní ohřev). Vyndám těsto z lednice, chvíli propracuju a vyválím na rovnoměrně tlustý plát.
4.
Formu si vymažu máslem a přenesu do ní těsto, vymačkám okraje a nechám těsto taky kousek přes okraje přečuhovat, pečením vždy trochu sleze dolů. Dno těsta propíchám vidličkou, vyložím pečicím papírem a vysypu luštěninami pro zatížení a dám předpéct na cca 15 minut.
5.
Mezitím prošlehám vejce se smetanou, hořčicí, solí a nastrouhaným sýrem.
6.
Do předpečeného korpusu přendám dýňovou náplň a zaliju smetanovým krémem. Dám znovu péct na cca 45 minut. Pár minut před dopečením přepínám na gril, ať mám nahoře kůrku.