1. Nadýchané lívance s mangem
Co potřebuju na 5 lívanců?
- 125 ml mléka
- 3 lžíce rozpuštěného másla + na smažení
- 80 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžíce třtinového cukru
- ovoce (já použila mango a borůvky)
- ořechové máslo
- javorový sirup
- tvaroh našlehaný se smetanou
Jak dělám lívance?
1.
V míse si ušlehám vejce s mlékem a rozpuštěným máslem.
2.
V další nádobě si promíchám mouku se solí, práškem do pečiva a třtinovým cukrem.
3.
Pak vše smíchám dohromady a nechám tak čtvrt hodiny odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo.
4.
Tyhle lívance zásadně smažím na másle (ideálně na přepuštěném másle). Pár minut po jedné straně, až těsto zpevní, tak je otáčím.
5.
Skvělé jsou například s tvarohem, který zjemňuji ušlehanou smetanou, potřené ořechovým máslem, čerstvým ovocem anebo třeba rozvařenými švestkami. Hlavně poctivě přelité javorovým sirupem. Viva America!
TIP: Před otočením můžete do lívanců navázet pár čerstvým borůvek a teprve pak otočit.
2. Pohankový lívanec s jablky /bez lepku/
Co potřebuju na 1 velký lívanec?
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce chia semínek
- 3–4 lžíce pohankové mouky
- 2 jablka
- hrst rozinek
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce rumu
- plátek másla
- kapka citrónu
- zakysaná smetana, tvaroh apod.
Jak dělám lívanec?
1.
V misce jogurt prošlehám s vejci, přisypu cukr, chia semínka a prášek do pečiva. Pořádně promíchám, aby mi nezůstaly hrudky prášku do pečiva.
2.
Postupně přidávám mouku, dokud nevytvořím požadovanou lívancovou konzistenci. Nechám ještě 10 minut odpočívat, aby se ingredience spojili a chia semínka nabobtnala.
3.
Na pánvi anebo v hrnci si rozehřeju kousek másla, přihodím oloupaná a na malé kousky nakrájená jablka. Chvíli opékám.
4.
Přihodím rozinky a zasypu cukrem, nechám zkaramelizovat, pak zakápnu rumem a citrónovou šťávou. Případně podliju vodou a nechám dusit kolem 10 minut.
5.
Mezitím si začnu péct lívanec. Na rozehřáté máslo anebo olej naliju těsto a nechám na mírnějším plameni propéct. Až se mi zpevní okraje i střed těsta, opatrně otočím a opeču i z druhé strany.
6.
Lívanec na talíři potřu hojnou vrstvou tvarohu, na který navrším rozvařená jablka. Pro křupavost posypu vlašskými ořechy.
3. Vločkové lívanečky se švestkami /vegan/
Co potřebuju na 8 malých lívanečků?
- 3/4 hrnku jemných ovesných vloček (používám z Lidlu)
- 3 lžíce lněných semínek (mohou být vcelku anebo čerstvě namletá)
- 3/4 hrnku mléka (měla jsem neslazené mandlové)
- 1 lžíce javorového anebo např. agávového sirupu
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce hladké mouky
- 7–8 větších švestek
- plátek másla případně trochu kokosového oleje
- 2 lžíce cukru (dle sladkosti švestek)
- skořice
- lžíce rumu
- tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, nejogurt, kokosová smetana, pribiňáček…
Jak dělám lívance?
1.
V míse promíchám vločky s lněnými semínky, skořicí a solí. Přiliju mléko a dosladím sirupem (pokud mám sladší mléko, sirup nedávám).
2.
Dle potřeby přisypávám mouku. Moukou šetřím, vločky ještě po pár minutách nabudou.
3.
Na pánev sázím malé lívanečky. Smažím nejraději na kokosovém oleji (vegan) anebo na másle (nevegan verze). Opékám z obou stran.
4.
Na pánev si hodím plátek másla anebo kokosový olej (pro dodržení veganské verze, ale máslo – víte jak…) a přidám pokrájené švestky. Chvíli opékám, pak doslazuju (záleží na zralosti švestek, ty moje byly dost kyselé).
5.
Po chvíli zakápnu rumem a ovoním skořicí. Případně ještě podleju vodou a nechám pár minut povařit.
6.
Hotové lívanečky potřu našlehaným tvarohem anebo třeba nejogurtem a hojně přeliju rozvařenými švestkami.