Letošní léto si na své popularitě nechává skutečně záležet. Centrum města připomíná Saharu, v kavárnách dochází led (jako vážně), kritériem výběru restaurace přestává být její menu, ale zda mají klimatizaci. A dokonce i já, takový nadšenec vaření a pečení v každém okamžiku, zapínám plotnu jen na nejkratší možnou dobu.

Přesně za těchto horkých podmínek vznikl salát, který obsahuje poctivou porci bílkovin, příjemně zasytí, ale neunaví jako klasická těstovinová jídla. A dá se nandat do krabičky a vzít do práce.

Co potřebuju?

  • 300 g těstovin (já měla penne, ale klidně sáhněte po svých oblíbených)
  • 1 hrnek zelené čočky puy anebo černé čočky beluga
  • pořádná hrst sušených rajčat v oleji
  • 2 bílé cottage sýry (celkem 300 g)
  • 2 stroužky česneku
  • poctivá porce rukoly/polníčku anebo jiného oblíbeného listí
  • 100 g dýňových semínek
  • 150 g feta sýra

Jak vařím?

1.
Čočku si uvařím do měkka (ne na kaši) dle návodu na obalu. Není potřeba je dopředu namáčet. Zelenou anebo černou čočku vařím v mírně osolené vodě kolem 20 minut. Po uvaření řádně propláchnu vodou. Uvařená čočka je stále pevná.

2.
Těstoviny uvařím na skus v silně osolené vodě. Nikdy je neproplachuju. Naopak je rovnou promíchám s olejem, který mi zbyl z naložených rajčat.

3.
Mírně vychladlé těstoviny pak smíchám s uvařenou čočkou, pokrájenými rajčaty, cottage sýrem rozmíchaným s utřeným česnekem. Také přidám listí a opražená dýňová semínka.

4.
Servíruju na posypané semínky a rozdrobenou fetou. Pro manžela pokapu olivovým olejem (já jej moc nemusím).

TIP 1: Nebojte se přihodit i pokrájená cherry rajčata anebo třeba přisekat trochu bazalky. Místo dýňových semínek se budou hodit třeba vlašské ořechy.

TIP 2: Určitě zelenou čočku puy anebo černou čočku beluga nezaměňujte za červenou čočku anebo klasickou předvařenou čočku, kterou v Čechách připravujeme na kyselo. Do salátu potřebujete pevná zrna čočky a ne kaši.