Geniálně jednoduchý, geniálně letní, zcela borůvkový koláč, který si zamilujete pro jeho variabilitu a až dětsky jednoduchou přípravu. 

Co potřebuju?

Drobenka

  • 150 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 70 g ovesných jemně mletých vloček (z Lidlu anebo od Emca)
  • 150 až 170 g hladké špaldové mouky
  • hrst mandlových lupínků

Náplň

  • 250 g měkkého tvarohu (okapaného)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 250 g borůvek (kanadských anebo lesních)

Jak peču?

1.
Troubu si předehřeju na 190 stupňů (horní i spodní ohřev). Ve větší míse si připravím drobenku z másla, cukru, vloček, mandlí a špaldové mouky. 

2.
V další míse se smíchám tvaroh s vejcem a cukrem. Koláčovou formu (já použila čtvercovou skleněnonou zapékací mísu o průměru 20 cm) si vyložím pečicím papírem. Polovinu drobenky nasypu na dno formy. Můžu jemně upěchovat.

3.
Nanesu tvarohovu vrstvu, kterou celou zasypu borůvkami. Zakončím zbylou drobenkou. Peču asi 40 minut. Ideálně nechávám alespoň pár minut vychladnout, aby se dal koláč krájet. 

TIP 1: Super je i jiné ovoce – jahody, maliny, meruňky…

TIP 2: Do drobenky můžete přidat nasekané ořechy, semínka anebo i zvětšit poměr vloček na úkor